İsrail BM kararına kafa tutuyor: Uymayacağız

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkan 'yasa dışı yerleşimleri derhal durdurma' kararına uymayacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya göre, karar 'utanç verici'...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM Güvenlik Konseyi'nin 'işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni yerleşim birimleri inşasına derhal son verme' çağrısı yapan kararı, İsrail'in sert tepkisine neden oldu. Filistin tarafı çağrıyı 'uluslararası hukuk açısından bir zafer' diye nitelese de, İsrail yönetiminden "Karara uymayacağız" açıklaması geldi.

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin 14 üyesi dün İsrail'e Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim inşaatına derhal son verme çağrısı yapan karar onay vermiş, İsrail'in geleneksel müttefiki ABD de veto hakkını kullanmak yerine 'çekimser' kalarak kararın kabul edilmesine geçit vermişti. Söz konusu karar, herhangi bir yaptırım içermemesine rağmen sembolik öneminden ötürü 'tarihi' olarak niteleniyor.

İSRAİL SENEGAL'E SIRT ÇEVİRDİ

İsrail yönetiminin tepkisiyse, topyekûn ret yönünde oldu. Benyamin Netanyahu'nun hükümeti önce, karar tasarısını sunan Yeni Zelanda ve Senegal'deki büyükelçilerini 'danışma' için ülkeye geri çağırdı. Senegal dışişleri bakanının planlanan İsrail ziyareti iptal edilirken, İsrail'in bu ülkeye yönelik yardım programları da durduruldu. Ardından da, Netanyahu'dan "İsrail karşıtı olan bu utanç verici kararı reddediyoruz ve buna uymayacağız" açıklaması geldi.

TRUMP'TAN TEPKİ

ABD'nin söz konusu karara geçit vermesi de, Başkan Barack Obama'nın Netanyahu'yla ilişkilerindeki gerginliğin yansıması ve 'son bir çalım' olarak yorumlandı. Başkanlığı 20 Ocak'ta devralacak olan ve yerleşimlere karşı çıkmadığı bilinen Donald Trump ise kararı Twitter'dan "BM'de işler 20 Ocak'tan sonra farklı olacak" diyerek eleştirdi. Obama yönetimindense, "ABD'nin şu an için tek bir başkanı var" yanıtı geldi.

BM KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

İsrail, 1967 savaşında işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, yani Filistinlilere BM kararıyla vaat edilen topraklarda yasa dışı yerleşim inşaatını on yıllardır sürdürüyor. ABD dahil birçok ülke yerleşimleri yasa dışı sayıyor. Söz konusu BM kararıysa yaptırım içermiyor ama uluslararası toplumun bu yerleşimlere karşı olduğunu ortaya koyması açısından sembolik önem taşıyor. Kararın tek somut yansımasının, bazı uluslararası şirketlerin gelecekte doğabilecek yasal engellerden kaçınmak için işgal altındaki topraklarda faaliyet göstermekten vazgeçmesi olabileceği yorumu yapılıyor. (Dış Haberler)