100 bin euro ödül kondu: Avrupa bir Tunuslunun peşinde!

Berlin'deki saldırı sonrası Alman istihbaratı ve polisine eleştiri yağıyor. İlk gün yanlış kişiyi gözaltına alan polisin, ana şüpheliyi aylarca izlediği ortaya çıktı. Başına 100 bin euro ödül konan Tunuslu zanlı, Avrupa çapında aranıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, pazartesi gecesi başkent Berlin'de bir Noel pazarında TIR'la en az 12 kişinin öldürülmesi nedeniyle diken üzerinde. Saldırının başlıca şüphelisi olarak belirlenen Tunuslu Anis Amri'nin başına 100 bin euro ödül kondu. Silahlı olabileceği ve bugüne dek altı sahte kimlik kullandığı belirtilen Amri Avrupa çapında aranıyor.

TELEFONU BİLE DİNLENMİŞ

Amri'nin polis tarafından ocak ayında terör izleme listesine alındığının ortaya çıkması sonrasıysa istihbarat servisleri üzerindeki baskı arttı. Alman basınına göre, Amri birkaç istihbarat servisi tarafından IŞİD yanlısı aşırılıkçı gruplarla bağlantısı nedeniyle izleniyordu. Öyle ki, mart-eylül arasında Amri'nin telefonunun bile dinlendiği ortaya çıktı. 24 yaşındaki Tunuslu Amri'nin 2015’te yaptığı sığınma başvurusunun geri çevrildiği ve ağustosta sahte kimlik nedeniyle gözaltına alınıp bırakıldığı belirtildi.

MEDYA: İSTİHBARAT UYUMUŞ

Bu skandalın ortaya çıkmasının ardından, Alman basını bugün istihbarat servislerine ve hükümete yüklenen manşetlerle doldu. Süddeutsche Zeitung 'yetkililerin uyuduğunu' yazarken, Der Spiegel internet sitesinde 'köşeye sıkıştırılmış bir şüphelinin kaçmayı başarmasını' eleştirdi. Bild gazetesinde yayımlanan bir yorum yazısında da, bu tür şüphelilerin gelecekte 'özgürce gezmesinin engellenmesi' çağrısı yer aldı.

Alman polisi Berlin saldırısının ardından önce bir Pakistanlı göçmeni gözaltına almış, bu kişinin serbest bırakılması sonrası Amri'nin kimliğinin TIR'ın sürücü koltuğunun altında bulunduğu açıklanmıştı. (Dış Haberler)