Duterte'ye BM'den yargılanma talebi

Bir konuşması esnasında kendisinin bizzat suçluları öldürdüğünü söyleyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye BM'den yargılanma talebi geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyn Raad el Hüseyin: "Hukuki süreç başlatmaması düşünülemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşma esnasında bizzat suçluları ve uyuşturucu satıcılarına öldürdüğünü söylemesinin ardından Birleşmiş Milletler'den (BM) başkanın yargılanması talebi geldi.

Davao kentinde belediye başkanlığı yaptığı sırada 'bizzat' suçluları öldürmesiyle ilgili, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyn Raad el Hüseyin, Duterte'nin Filipinli yetkililerce yargılanması gerektiğini söyledi. Hüseyin, yaşam hakkı, şiddet, kanuni prosedür ve adli yargılanma gibi insan hakları ihlalleri dolayısıyla Duterte hakkında cinayet soruşturması açılması gerektiğini belirtti, "Duterte'nin belediye başkanıyken yaptığını itiraf ettikleri, kesinlikle cinayet anlamına gelir. Biri açıkça katil olduğunu itiraf ettiğinde işleyen bir hukuk sisteminin soruşturma ve hukuki süreç başlatmaması düşünülemez" dedi.

FİLİPİNLER ARTIK ÇİN'DEN SİLAH ALIYOR 

Duterte, Haziran ayında iktidara geldiğinden beri adından sıkça ABD'ye karşı aldığı tutum ve Çin ile yakınlaşması ile söz ettirmişti. Duterte liderliğindeki Filipinler, Ekim ayında ABD ile yaptığı silah anlaşmalarını iptal ederek Çin ve Rusya ile silah anlaşmaları yaptı.

Filipinler'in Rusya ve Çin ile yakınlaşması, ülke için tarihsel bir anlam taşıyor. Zira Filipinler tarihsel olarak ABD'nin etkisinde bir ülkeyken, Duterte yönetimiyle bu durum tersine dönmeye başladı. Duterte, Güney Çin Denizi'nde gerginliği çözmeye yönelik adımlar atmıştı. (DIŞ HABERLER)

İnfazcı başkan için suç duyurusuİnfazcı başkan için suç duyurusu

'IŞİD'den Filipinler liderine suikast girişimi''IŞİD'den Filipinler liderine suikast girişimi'