Bahreyn'de tepki sokağa taştı

Bahreyn'de Şii kanaat önderi Şeyh İsa Kasım'ın Diraz'daki evine düzenlenen polis baskınının ardından kent sokakları protesto gösterilerine sahne oldu. Kasım, 2011 Şii ayaklanmasında 'şiddet yanlısı' olduğu gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nüfusunun çoğunluğunun Şii olmasına rağmen Sünni bir kraliyet ailesi tarafından yönetilen ve 2013'teki Şii ayaklanmasının Suudi askerleri tarafından bastırıldığı Bahreyn'de, polis bugün Şii dini lider Şeyh İsa Kasım'ın Diraz'daki evine baskın düzenledi. Düzenlenen polis baskınının ardından Diraz'da bir çok kişi baskını protesto etmek için sokağa çıktı, polis ile eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Kasım, Haziran ayında şiddet yanlısı olduğu gerekçesiyle vatandaşlığını kaybettiğinden beri Diraz'daki evinde kalıyor.

Şeyh İsa Kasım Şeyh İsa Kasım

Şİİ LİDERE 9 YIL HAPİS 

Bahreyn'de Şii'lerin hareketi El Vefak Ulusal İslam Topluluğu -kısaca El Vefak- lideri Şeyh Ali Salman geçiğimiz haftalarda Kral Hamad Bin İsa el Halife yönetimince tutuklanmış ve dokuz yıl hapis cezası mahkemece onaylanmıştı. Bugün evi basılan Kasım da El Vefak hareketinin kanaat önderlerinden.

Beş yıl önce Sünni hanedanlığın, Şiiler lehinde reformlara gitmesini talep eden ayaklanmaya öncülük edenlerden olan El Vefak hareketine, Temmuz ayında Bahreyn mahkemesi tarafından faaliyetlerinin durdurulması kararı verilmişti.

 5'İNCİ FİLO BAHREYN'DE 

Bahreyn'in tarihsel bağlardan dolayı İngiltere ile ve güncel olarak ABD ile müttefiklik anlaşmaları bulunuyor. Bahreyn, çevre ülkeler ve Batılı müttefikleri açısından stratejik öneme sahip bir nokta. Basra Körfezi'nde, İran ile Arap Yarımadasının arasında, petrol rezervlerinin yakınında bulunan ada ülkesinde ABD'nin bir üssü ve 5'inci filosu bulunuyor. (DIŞ HABERLER)