Anastasiadis: TSK’nın Kıbrıs'tan çekilmesi kırmızı çizgi

Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Cenevre görüşmeleri öncesi mevkidaşı Erdoğan'a mesaj gönderdi. Anastasiadis amacın birleşme olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cenevre’de 12 Ocak’ta gerçekleştirilecek Kıbrıs toplantısı öncesinde Kıbrıs Rum liderliği adadaki sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrını gözden geçirmesini ve Ankara'nın yapıcı bir tavır takınmasını arzuluyor.

“Türk tarafı yeni durumun kontrolünü elinde bulundurmak için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ile ilgili tezlerinde ısrar ederse o zaman Kıbrıs için arzu ettiğimiz perspektif gündeme gelmez” diyen Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, 'Türkiye’den AB’de modern devletlerin nasıl işlediğini kavramasını' ve 'geçmişin korkularını bir tarafa bırakmasını' istiyor.

Türk tarafının Kıbrıslı Rumların endişelerini görmezden geldiğini vurgulayan Anastasiadis çözüm ile beraber Kıbrıs’ta “galiplerin” ve “mağlupların” var olmayacağına da temas etti.

Anastasiadis her tarafın Cenevre’ye aynı hedefle gideceğini ümit ettiğini ve amacın Kıbrıs’ın birleşmesi olduğunu vurguladı.

Bu çıkış Kıbrıs’ın güneyinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilmiş önemli bir mesaj olarak yorumlanıyor.

TSK’NIN ADADAN ÇEKİLMESİ KIRMIZI ÇİZGİ

Rum lider Anastasiadis konuşması çerçevesinde yabancı askeri unsurların Kıbrıs’taki geleceğine de değindi. Kıbrıs Rum liderliğine göre tüm yabancı askeri unsurların adadan uzaklaştırılması Kıbrıs Sorununda bir “kırmızı çizgi” teşkil etmeye devam ediyor.

Aynı konuya geçtiğimiz günlerde Yunanistan Meclisi Başkanı Yannis Vroutsis de değindi. Başbakan Aleksis Çipras’ın yakın mesai arkadaşı Vroutsis Kıbrıs’ta Türk askerinin kayıtsız şartsız adadan çekilmesini öngörmeyen hiçbir planın Atina tarafından kabul edilmeyeceğini vurguladı.