AB'den Gümrük Birliği için müzakere talebi

Avrupa Birliği, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını genişletmek için adım atıyor. 1995'ten bu yana yürürlükte olan anlaşmanın güncellenmesi için müzakere süreci başlatılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'yle Gümrük Birliği güncelleştirilmesi müzakerelerine başlamak için AB Konseyi'nden yetki talep etti.

AB Komisyonu tarafından yapılan bir basın açıklamasında, “AB ile Türkiye arasındaki ticari bağlantıların geliştirilmesi, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi için ortak çıkarların tanımlandığı 29 Kasım 2015’teki AB-Türkiye Zirvesi ve 18 Mart 2016’daki AB-Türkiye açıklamasıyla esasını oluşturuyor” denildi.

'İKİ TARAFA DA FAYDA SAĞLAYACAK’

Açıklama şu ifadelerle devam etti: “Bu teklifin yapılmasıyla, Komisyon, taahhütlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Halihazırdaki AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’ni modernize etmek, her iki taraf için de sağlam ekonomik faydalar sağlayacaktır.” Avrupa Komisyonu’ndan bugün yapılan açıklamada, Gümrük Birliği anlaşmasının gıda/tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde modernizasyonu ve uzatılmasının AB ülkelerinde hizmet veren şirketleri için birçok fırsatı beraberinde getireceği de belirtildi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ AÇIKLAMASINDA DEMOKRASİ VURGUSU

Açıklamada ayrıca demokrasi ve temel haklara saygının anlaşmanın temel unsurları arasında yer alacağı da belirtildi. Türkiye, 1995 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşmanın güncellenmesi ve genişletilmesi için bir süredir temaslarda bulunuyordu.