Yunanistan'da medya devinin ipini çalışanlar çekti

Komşuda ekonomik krizden etkilenen firmaların sayısı artıyor. Ülkenin en büyük medya şirketinde yayınlar durdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’ın en büyük medya kuruluşu Dol iflasın eşiğinde. Aylardır çalışanlarının maaşını ödeyemeyen Dol dün itibariyle faaliyetini durdurdu. Şirkete bağlı işyerlerindeki gazeteciler süresiz grev kararı aldı. Dol bünyesindeki gazete ve internet siteleri son haber olarak Ankara’da Rus Büyükelçiye yönelik saldırı haberini geçti.

Dol Yunanistan’ın en büyük basın kuruluşu. Ülkenin köklü ve yüksek tirajlı gazeteleri 'To Vima' ve 'Ta Nea' Dol’un bünyesinde tarihi serüvenlerini sürdürüyorlardı. Her iki gazete de 20. yüzyılın başlarından bugüne Yunanistan’ın modern tarihine damgasını vurmuş ve Nazi işgali döneminde bile yayınlarını aksatmadan devam ettirebilmişti.

2000’li yılların sonlarına doğru Dol bir çok dergisinin yayınına son vermek durumunda kalmış, onlarca gazeteci ve medya çalışanı işsizler arasına katılmıştı.

KRİZ SON ALTI AYDA DERİNLEŞTİ

Dol'daki kriz son altı ayda içinden çıkılamaz bir hâl aldı. Ta Nea ve To Vima gibi gazeteler aylar boyunca çalışanlarına maaş ödeyemedi.

Kuruluşun Yunanistan medya tarihi açısından bir başka önemiyse internet alanında büyük atılımlara imza atmış olmasıydı. Yunanistan’ın en büyük haber sitesi in.gr 2000’li yılların başında milyonlarca kullanıcı ve okuyucu ile Helence’nin halim olduğu dünyaya damgasını vurdu. Bugün Ta Nea, To Vima gibi gazeteler, To Vima radyosuyla beraber in.gr’da yayınlarını durdurmak zorunda kaldı.

Dol bünyesinde ilan edilen süresiz grevin ne zaman sonlanacağı şu an belli değil. Çalışanları Dol için artık “dönülmez bir yolun” başladığına işaret ediyor ve haklarını aramak için her türlü yola başvuracaklarının altını çiziyor.