Berlin saldırganı Pakistan kökenli!

Berlin'de Noel panayırına TIR ile yapılan, ölü sayısının 12'ye çıktığı saldırının zanlısının 23 yaşında, Pakistan kökenli olduğu belirtildi. Şüphelinin Almanya'ya geçen Şubat'ta bir mülteci olarak giriş yaptığı düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir Noel pazarına girerek 12 kişinin ölümüne neden olan TIR'ı sürenin Reuters'ın haberine göre 23 yaşında Pakistan kökenli bir mülteci olduğu belirtildi. Şüphelinin Almanya'ya geçen Şubat'ta bir mülteci olarak giriş yaptığı kaydedildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Tagesspiegel gazetesi şüphelinin küçük suçlar nedeniyle poliste kaydı olduğu ancak bilinen bir 'terör örgütü bağlantısı' olmadığını bildirdi. Alman siyasetçiler bu aşamada bazıları ağır, 48 kişinin de yaralandığı olayı bir "terör saldırısı" olarak tanımlamaktan kaçınırken, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere "Terör saldırısına işaret eden birçok şey var" dedi. Berlin Polisi de, TIR'ın bilerek pazara sürüldüğü yönünde araştırma yaptıklarını açıkladı.

Breitscheidplatz'daki Noel pazarı, Batı Berlin'deki başlıca alışveriş caddesi Kurfuerstendamm yakınlarında. Çelik direk yüklü TIR, pazarın en yoğun olduğu saatlerde kalabalığın içine doğru girdi. TIR'ı kalabalığın üzerine doğru süren şüphelinin, olayın ardından yaya olarak kaçmaya çalıştığı bildirildi.

Berlin Polisi Sözcüsü Winfried Wenzel Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, şüphelinin yakındaki bir parka doğru koştuğunu belirtti.

Berlin'de Noel pazarına saldırı: 12 kişi öldüBerlin'de Noel pazarına saldırı: 12 kişi öldü

 GÖRGÜ TANIĞI ŞÜPHELİYİ TAKİP ETTİ 

Bir görgü tanığının şüpheliyi iki kilometre boyunca takip edip polisi aradığı ve zanlının bu şekilde yakalandığı ifade edildi.

Polis ayrıca, TIR'ın yolcu koltuğunda Polonya vatandaşı bir kişinin ölü bulunduğunu doğruladı. TIR'ın asıl şöförü olduğu düşünülen bu kişinin araçla birlikte kaçırıldığı üzerinde duruluyor.

Başbakan Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert Twitter'da paylaştığı mesajda, Merkel'in Berlin Belediye Başkanı ve İçişleri Bakanı ile temas halinde olduğunu söyledi. Seibert ayrıca "Ölenlerin yasını tutuyoruz ve yaralanan çok sayıda kişinin yardım alabilmesini umuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yayımladığı yazılı açıklamada, "Berlin ve ülkemiz için korkunç bir akşam" dedi.

 MERKEL ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR 

Yapılan saldırının ardından, 2017 seçimleri öncesinde mülteciler nedeniyle zaten baskı altında olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e politika değişikliği çağrıları gecikmedi. Bavyera eyaletinde Merkel'in iktidar ortağı Hristiyan Sosyal Demokrat Parti lideri Horst Seehofer, "Göç ve güvenlik politikalarımızı değiştirmeliyiz" dedi.

 'SALDIRGANIN MÜLTECİ OLMASI ÜZÜCÜ' 

Saldırıyı "zalimce ve korkunç" diye nitelendiren Merkel, bütün Almanya'nın düşünce olarak olayda hayatını kaybedenlerin yanında olduğunu belirterek, saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişinin sığınmacı olma olasılığının ise kendisini üzdüğünü söyledi.

 'SAVAŞ HALİNDEYİZ' 

Saarland eyaleti İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada 12 kişinin öldüğü saldırıdan sonra: "Şunu söylememiz gerekir, biz savaş hâlideyiz. Bazı insanlar sadece iyiyi görmek istiyor, gerçeği görmek istemiyor" dedi.

 ALMANYA'DA BİR GÜNLÜK YAS 

TIR saldırısı sonrasında ülke genelinde bir günlük yas ilan edildi.

Federal İçişleri Bakanlığının twitter hesabından yapılan paylaşımda, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin Almanya genelindeki resmi makamlarda ölenlerin anısına bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdiği bildirildi. (Kaynak: BBC Türkçe, DHA)