Halep'te tahliye için uzlaşıldı

Şam yönetimi doğu Halep'ten tahliyeleri devam ettirmek Fua ve Kefraya köylerindeki kuşatmanın kaldırılmasını şart koşuyor. Köylerde mahsur kalan 1200 kişi olduğu iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Suriye devlet televizyonu, devlet ve muhaliflerin tahliyeler konusunda uzlaştığını açıkladı. İsyancıların  Alevi köyleri Fua ve Kefraya'aki kuşatmayı kaldırmaları karşılığında Doğu Halep'teki isyancılar ve ailelerinin tahliyesine devam edilecek.

El İhbariye televizyonuna göre Doğu Halep'te tahliye edilmeyi bekleyen yaklaşık 1200 sivil bulunuyor. Alevi köylerinde de bir o kadar kişinin kuşatma altında olduğu söyleniyor.Kuşatma altındaki Fua ve Kefraya'dan tahliye edilenler sağ salim hükümet kontrolündeki bölgelere ulaştıkça Doğu Halep'te kalan isyancıların ailelerinin çıkışına izin verileceği söyleniyor.

Suriye'yi  destekleyen Hizbullah'a ait El Manar televizyonuna göre 2500 kişi Fua ve Kefraya'dan ayrılacak. Bunun karşılığında Doğu halep'te de tahliyeler devam edecek. İlk dalganın arından diğer 1500 kişi Fuave Kefraya'dan aynı sayıda isyancı yakını da hükümet kontrolünde bulunan Medeya ve Zebedani'den gönderilecek.

Suriye devleti haber ajansı SANA'nın verdiği bilgiye göre 25 otobüs kalan isyancılar ve ailelerini tahliye etmek için Halep'in doğusuna girdi. SANA'ya göre  otobüslere Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı eşlik ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verdiği bilgiye göre tahliyeler Türkiye saatiyle 15: 00'da başladı. Halep'te toplam 15 bin kişinin otobüsleri beklediği iddia ediliyor.

REYHANLI'DA BARINMA MERKEZİ İNŞA EDİLİYOR

Tahliyeler devam ederken DHA ajansı tarafından verilen bilgilere göre Halep’ten Türkiye'ye kabul edilecek siviller için Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde bin kişilik geçici bir barınma merkezi inşa ediliyor. İdlib'te kurulmakta olan kampların kurulma ve büyütme çalışmaları ile bu barınma merkezlerine nakledilenlere insani yardımlar da devam ediyor.

reyhanli

Türkiye'ye kabul edilecek siviller için Reyhanlı'da hazırlıklar yapılırken, dezavantajlı grupların barınması amacıyla Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarındaki Hac Konaklama Merkezi'nde yapılan çalışamalarla, 112 metrekarelik 18 çadır kuruluyor. Halep'ten tahliye edilen sivillere yönelik Suriye'nin İdlib kentinde kurulması planlanan geçici barınma merkezleri için AFAD  öncülüğünde 3 bölgede yer tespiti yapıldı. Bu bölgelerde iş makineleri altyapı hazırlıklarına başladı. AFAD da duş ve tuvalet konteynerleri, 238 çadır, jeneratör ve altyapı malzemesi gönderdi.

3 YARALI ÖLDÜ

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki tampon bölgeye getirildikten sonra ambulanslarla Hatay'a sevk edilen yaralı sayısı bugün öğlen saatlerine kadar 39'u çocuk olmak üzere 121'ye ulaştı. Yaralılardan 3'ü tüm müdahalelere karşın yaşamını yitirdi, 9'u taburcu edildi. Bazı yaralılar Hatay'daki hastanelerde tedavi edilirken, 45'i de Gaziantep, Konya, Mersin, Adana ve Osmaniye'deki hastanelere sevk edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzman ekipleri, hastanelerdeki yaralılara ve refakatçilerine psikososyal destek de verdi. Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Halep'ten 7 bin 500 kişinin tahliye edildiği, aralarında 4 bine yakın yaralı bulunduğu, 70 bin civarında kişinin tahliye edilmeyi beklediği bildirildi. (Dış Haberler)