'Halep'ten Fırat Kalkanı'na gideceğiz'

Halep'ten çıkmayı kabul eden Türkmen Sultan Murad Tugayları'ndan bir yetkili, Fırat Kalkanı Operasyonu'na katılacaklarını söyledi. Yetkili, "El Bab Türkiye için hayati önemde ve buradan Menbic'e ilerlemek istiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halep'in doğusundaki silahlı güçlerin Ankara'nın arabuluculuğunda çekilmeyi kabul etmesinin ardından Türkiye'yle ve Fırat Kalkanı Operasyonu'yla ilgili bir iddia ortaya atıldı. Türkmen milislerden oluşan Sultan Murad Tugayları'ndan bir üst düzey bir yetkili, Halep'ten çıktıktan sonra Fırat Kalkanı Operasyonu'na katılacaklarını söyledi.

'ÇALIŞMALAR BAŞLADI'

Suriye yönetimiyle silahlı güçlerin Halep'in doğusunda Rusya ve Türkiye'nin girişimiyle vardığı ateşkesin sonucunda, bölgedeki sivillerin yanı sıra son kalan militanların da çıkışı öngörülüyordu. Suriye yönetimi sivillerin tahliye operasyonu sonrası bölgede kalabileceğini duyururken militanların Türkiye sınırındaki İdlib vilayetine gönderileceği açıklanmıştı.

Tahliye operasyonlarının bugün yeniden başlaması beklenirken, Sultan Murad Tugayları'ndan bir yetkili militanların İdlib'den Fırat Kalkanı Operasyonu'na gönderileceğini söyledi. "Çalışmalar şimdiden başladı" diyen yetkili, Fırat Kalkanı kapsamında, Halep'in 40 kilometre kuzeydoğusundaki El Bab'da IŞİD'e karşı savaşacaklarını belirtti.

'MENBİC'İ DE ALMAK İSTİYORLAR'

Reuters'a isim vermeden konuşan sultan Murad Tugayları yetkilisi, işlemlerin uzun sürmeyeceğini söyleyerek "El Bab operasyonu Türkiye için hayati önemde ve buradan Menbic'e ilerlemek istiyorlar" dedi.

'EL NUSRACILAR ALINMAYACAK'

Yetkili, Halep'ten İdlib'e çekilen Şam Cephesi (eski adıyla El Nusra) militanlarının da ayrıştırılacağını söyledi. El Nusra, El Kaide'yle ilişkisini kestiğini açıklayıp adını değiştirse de, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülüyor.

REUTERS: TÜRKİYE İÇİN BİR DÖNEM KAPANDI'

Reuters ajansı ilgili haberinde, Halep'teki son gelişmelerle birlikte Türkiye'nin Suriye politikasında 'bir dönemin kapandığı' yorumunu yaptı. Ajans, "Halep'in Suriye hükümet güçleri tarafından yeniden ele geçirilmesi, Türkiye'nin Suriye'de yıllardır süren politikaları açısından utandırıcı bir darbe anlamına geliyor. Beşar Esad'ı devirme çabaları yerle bir oldu ve bölgedeki ana düşmanı İran büyük bir zafer kazandı" ifadelerini kullandı.

Ajans, "Fakat Türkiye Suriye'nin kuzeyindeki bir şeritten IŞİD'i ve Kürt milisleri çıkarma çabalarını yoğunlaştırırken, artık kentsel bir alanda kalesi kalmayan Suriyeli isyancılara Türk desteği de bitmiş değil" diye yazdı. Reuters habere şöyle devam etti: "Erdoğan'ın, Halep'te beş yıl boyu desteklediği ve büyük ölçüde Türkmen ve Arap olan isyancıların güvenli çıkışını müzakere etmek için oynadığı rolün istediği sonuç olduğu söylenemez."  (Dış Haberler)