El Nusra kabul etti, tahliyeler başlayacak

Halep'te askıya alınan tahliye operasyonu her an yeniden başlayabilir. El Nusra'nın, bugünkü tahliyeleri engelleyen talebi kabul ettiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halep'in doğusunda silahlı gruplarla sivillerin tahliyesinde yeni kriz patlak verirken, çelişkili açıklamalar geliyor. Rusya Savunma Bakanlığı'nın 'silahlı grupların ve ailelerinin tahliyelerinin tamamlandığını' duyurmasının ardından, bu kez Suriyeli bir yetkili "Operasyon bitmedi" dedi.

'EL NUSRA KABUL ETTİ'

Son olarak, Şam Cephesi'nin (El Nusra), bugünkü tahliyeleri kilitleyen talebi kabul ettiği haberi eldi. Ateşkes anlaşması, Halep'teki silahlı grupların tahliye edilmesiyle eşzamanlı olarak, İdlib'de kuşatma altındaki iki köyde bulunan Şii yaralıların da tahliyesini içeriyordu. Köyleri kuşatan silahlı grupların bu talebi kabul ettiği ancak El Nusra'nın reddettiği ve Halep'teki tahliyelerin bu nedenle durdurulduğu belirtilmişti.

Son gelen habere göre, El Nusra da El Fua ve Kefraya köylerindeki Şii yaralıların tahliyesini kabul etti. Muhalif kaynaklar, El Nusra'nın kabulünün ardından tahliyelerin bugün yeniden başlayabileceğini söyledi.

BUGÜN NE OLDU?

Rusya Savunma Bakanlığı, kafa karıştıran bir açıklamayla, tahliyenin tamamlandığını ve 'Suriye ordusunun Halep'in bazı bölgelerini özgürleştirmeye devam edeceğini' açıklamıştı. Bakanlık açıklamasında, 'bazı radikal isyancıların Halep'in doğusunda kalmaya devam ettiği' ve Suriye ordusuna ateş açtığı belirtilmişti. Ria Novosti de, Rus savunma bakanının 'Halep'ten isyancıları ve ailelerini çıkarma operasyonu tamamlandı' dediğini aktarmıştı.

Tahliye operasyonunu yöneten Suriyeli yetkiliyse, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Operasyon tamamlanmadı. Hâlâ tahliye edilmesi gereken çok sayıda kişi var. Fakat operasyon bitmeden askıya alındı" dedi.

PATLAMA İDDİASI

Reuters ajansı, bir görgü tanığına dayanarak otobüslerin hareket ettiği noktada dört patlama sesi duyulduğu haberini geçti.

Kadın ve çocukları taşıyan otobüslere ateş açıldı.

'ANLAŞMANIN İDLİB AYAĞI İHLAL EDİLDİ'

Esad yönetiminin müttefiki Hizbullah'a bağlı bir haber sitesi, ateşkes anlaşması uyarınca İdlib'de yaralı Şiilerin çıkarılması öngörülen el Fua ve Kefraya köylerinden tahliyenin gerçekleşmediğini ve Halep'teki durumun da bundan kaynaklandığını duyurdu. Şam yanlısı el Mayadin televizyonu, El Fua ve Kefraya'ya gönderilen otobüslerin üslerine geri döndüğünü açıkladı. Buna göre, söz konusu iki Şii köyünün boşaltılmasını isteyen protestocular Halep'in doğusundan çıkan yolu kapatmış durumda.

Rusya'ya yalanlama: Halep'te tahliye bitmediRusya'ya yalanlama: Halep'te tahliye bitmedi

'MİLİTANLAR ESİR GÖTÜRMEK İSTEDİ'

Suriye devlet televiyonu El İhbariye 'militanların tahliye sırasında yanlarında esir götürmek istedikleri ve anlaşmayı ihlal ettikleri' bilgisini geçti. İhbariye'ye göre, silahlı güçler köylerden esir almak istedikleri için tahliyeler durdu.

'Şİİ MİLİSLER ATEŞ AÇTI'

Silahlı muhalifler ve muhalefet yanlısı Orient TV ise Şii milislerin Halep'ten çıkan konvoylara ateş açtığını duyurdu.

YARDIM KURULUŞLARINA 'TERK EDİN' TALİMATI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, tahliyenin durdurulması sonrası kendilerinin ve Kızılhaç çalışanlarının otobüs ve ambulanslarla bölgeyi terk etmesinin istendiğini söyledi. Hoff, "Suriyeli yetkililerle bir iletişimimiz olmadığı için talimatın bölgedeki tahliyeyi izleyen Ruslardan geldiğini varsayıyoruz" dedi. Yerel saat'le 7:00'da 194 yaralı Batı Halep'teki kapasitesini aşmış olan sekiz hastaneye sevk edildi. Yaralılar içinde çok sayıda beyin ve göz hasarı, ve şeker gibi kronik hastalık vakaları bulunuyor.