Çipras ırkçılarla flört ediyor!

Yunanistan'da Syriza ile aşırı sağ uçtaki Altın Şafak arasında sıcak mesajlaşmalar yaşanıyor... Siyasette erken seçim hazırlığı var.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kreditörlerle yeni borç anlaşması müzakerelerinde büyük sorunlar yaşayan Atina’da siyasi arenada oldukça ilginç gelişmeler yaşanıyor. İktidardaki Syriza ile aşırı sağ uçtaki Altın Şafak arasında sıcak mesajlar gidip gelirken, Yunanistan toplumu kendisini olası bir erken seçime hazırlamaya başlamış durumda.

Atina’dan son ulaşan bilgiler Başbakan Aleksis Çipras’ın Ocak ayındaki gelişmelerin gidişatına göre erken seçim kararı alabileceğini gösteriyor. Ocak ayında Çipras iki önemli gelişme ile karşı karşıya kalacak. İlkin Cenevre’de toplanacak Kıbrıs Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk-Yunan ilişkilerinin seyrini ve Kıbrıs Sorununun geleceğini tartışacak. Ardından da kreditörlerle süren ve birçok soruna gebe olan müzakere sürecini sonlandırmayı deneyecek. Çipras bu iki gelişmeden istediği sonuçları alamazsa erken seçim kararı alabilir.

Cenevre görüşmesinde Çipras Erdoğan’ın olası sert tavrının dışında kendi kabinesindeki “gedikleri” de dikkate almak zorunda kalacak. Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler, Kıbrıs’ta olası bir federal çözüm ile ilgili önemli çekinceleri gündeme taşıyor. Ayrıca bu çekinceler Syriza içerisindeki bazı çevreler tarafında da paylaşılıyor. Diğer yandan, Syriza tarafından Cumhurbaşkanlığına seçilen Prokopis Pavlopoulos da bu çekinceleri paylaşıyor. Böylesi bir ortamda Çipras’ın işi oldukça zor gözükmekte.

ÇİPRAS'IN KADERİNİ ETKİLEYECEK

Diğer yandan kreditörlerle süren anlaşmazlık ve ülke geneline yayılan hoşnutsuzluk ve tepki havası Çipras’ın siyasi kaderini derinden etkiliyor. Son anketler ana muhalefetteki Yeni Demokrasi’nin oylarını yüzde 30’lar dolaylarında gösterirken, Syriza’nın oy oranları artık yüzde 15’lere gerilemiş durumda. Hükümetin küçük ortağı ise yüzde 3'lük meclis barajını aşamıyor.

ALTIN ŞAFAK'A SICAK MESAJLAR

Böylesi karmaşık bir ortamda, Atina’daki siyasi kulvarlar erken seçim olasılığını gündemlerine almış durumdalar. Bazı analistlere göre, Yunanistan’da olası 2017 erken milletvekilliği seçimleri Bahar aylarında gündeme gelecek.

Erken seçim ile ilgili bilgilerin ve iddiaların ortalıkta dolaştığı bir ortamda, Syriza iki önemli hamle geliştiriyor. İlkin, ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler için açıklanan ek önlemler ve destek paketi ile Syriza’dan kopan kesimlerin desteğinin tekrardan elde edilmesi için yoğun çaba sarf ediliyor.

Diğer yandansa, son günlerde Syriza’dan Altın Şafak'a “sıcak” mesajlar ulaşıyor. “Türkiye’nin yayılmacılığına karşı” geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın sınır adalarında gerçekleştirilen eyleme Altın Şafak ilk defa davet edildi. Ardından Syriza içerisinden “ılımlı bir Altın Şafak ile konuşulmalı” mesajları verilmeye başlandı.

Atina’da Syriza’nın bu hamleleri erken seçimin ön safhaları olarak ele alınıyor. Uzmanlara göre Altın Şafak ile uzlaşma yolları arama yolu ile Syriza Yeni Demokrasi’den milliyetçi oyların ayrılmasının önünü açmaya çalışıyor.