Putin ABD seçimlerini bizzat hacklemiş!

Rusya lideri Putin'in adı, ABD seçimlerinin Trump lehine Moskova tarafından manipüle edildiği iddiasıyla ilk kez ilişkilendirildi. Putin'in, hacklenen mailların nasıl kullanılacağını bizzat kararlaştırdığı öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump lehine manipüle ettiği iddiasında yeni bir perde açıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, manipülasyon girişimlerini bizzat yönettiği iddia ediliyor. Buna göre, Rus hackerların elde ettiği verilerin nasıl kullanılacağına karar veren kişi Putin'di.

NE OLMUŞTU?

Hiçbir siyasi geçmişi olmayan ve birçok açıklamasıyla tepki çeken Trump'ın seçimleri kazanmasında 'Rus parmağı' olduğu iddiası geçen hafta ortaya atılmıştı. Buna göre Amerikan istihbaratı, seçimlerden hemen önce hem Cumhuriyetçi hem de Demokratik Parti'nin e-maillarının Rus hackerlar tarafından hacklendiğine, Demokrat aday Hillary Clinton hakkında elde edilen verilerin de Trump lehine dolaşıma sokulduğuna inanıyor.

'CLINTON'DAN İNTİKAM ALACAKTI'

Amerikan kanalı NBC'nin bugün yayımladığı haberdeyse, bu işle bizzat Putin'in ilgilendiği öne sürülüyor. İki üst düzey yetkiliye dayandırılan habere göre, süreç Putin için Clinton'dan intikam alma amacıyla başladı. Ancak e-postalar hacklendikçe, 'Amerikan siyasetindeki yolsuzlukları ifşa etme ve ABD'nin artık güvenilmez bir küresel lider olduğu imajı üzerinden Washington'la müttefiklerinin arasını açmayı' amaçlamaya başladı.

(FOTOĞRAF: REUTERS/Rick Wilking) (FOTOĞRAF: REUTERS/Rick Wilking)

NBC'ye konuşan üst düzey yetkililer, Putin'in hacklemeye bu derece müdahil olduğu bilgisinin diplomatik kaynaklardan ve ABD'nin müttefiklerinin casuslarından alındığını söyledi.

Putin'in, eski ABD dışişleri bakanı Clinton'ı uzun zamandır düşman saydığı biliniyor. Rus lider, Clinton'ı 2011 seçimlerinden sonra ülkesinde düzenlenen protestolardan sorumlu tutmuştu. Putin bunun aksine, Trump'ı 'parlak ve yetenekli' bulduğunu söylemişti. (Dış Haberler)