Trump'ın başkanlığı 'kurul'dan geçmeyebilir

Harvard'lı bir akademisyen 30 kadar delegenin Donald Trump'ın aleyhine oy kullanacağını söyledi. Trump'ın başkanlığının reddedilmesi için 37 oy gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Harvard Üniversitesi'nde akademisyen olan Larry Lessig  30 kadar delegenin Donald Trump için oy kullanmayacağını ifade etti. The Independent'ın haberine göre son seçimlerde kısa bir süre Demokrat Parti başkan aday adayı da olan Lessig, Seçiciler Kurulu sisteminin kurucularının amacının 'seçim sisteminin içine hile sokmak' değil 'acil bir durum anında müdahale etmek' olduğunu hatırlattı. Lessig'e göre Seçiciler Kurulu'na girmiş olan delegelerin aynı anda etik bir sorumluluk üstlendiklerini vurgulayarak üyelerin başkan adayının bu görev için gerekli niteliklere sahip olmadığına karar verebileceklerini söylüyor.

SEÇİCİLER KURULU 19 ARALIK'TA

ABD başkanlık seçimlerinde başkan halk oylarıyla değil halk tarafından meclise gönderilmiş delegelerin oylarıyla seçiliyor. 19 Aralık'ta yapılacak Seçiciler Kurulu'nda Donald Trump'ın başkanlığının düşmesi için toplam 37 kişinin ret oyu kullanması ve 270 oy alabilecek bir aday çıkarması gerekiyor. Anayasaya göre aksi takdirde Kongre oylamasına gidilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda Kongre'den en başarılı 3 aday arasından bir seçim yapması isteniyor. Lessig, böyle bir durumda Cumhuriyetçi kanadın daha avantajlı bir pozisyonda olacağının altını çiziyor. Lessig her durumda Trump'ın başarısızlığa mahkum olduğunu, başarılı olsa bile şiddetli sokak gösterilerine maruz kalacağını ifade etti.