Sosyalizmsiz Ruslar perişan!

EBRD ve Dünya Bankası tarafından yapılan ankete göre eski Sovyet halkları yaşam şartlarının düzeldiğine inanmıyor. Yarıdan fazlası eski sisteme dönmek istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılmasından çeyrek asır sonra Rusya'da ve diğer eski Sovyet devletlerinde halkın mutluluk seviyesinin epey düşük olduğu ortaya çıktı. Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası tarafından yapılmış olan bir anketin sonuçlarına göre Rusların sadece yüzde 15'i SSCB dönemine göre hanelerinde yaşam koşullarının daha kaliteli hâle geldiğini söylüyor. 2010 yılında yaşam koşullarının daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 30'du.

EBRD ve Dünya Bankası'nın Moğolistan ve Estonya'da dahil 34 eski Sovyet devletinde gerçekleştirdiği araştırmada katılımcıların yarıdan fazlası eskisi gibi totaliter bir düzene dönmenin bazı avantajları olacağını söylüyor. Katılımcılara gelir seviyeleriyle ilgili memnuniyetleri sorulduğunda ise sadece yüzde 9'u dört sene öncesine göre mali durumlarının düzeldiğini ifade ediyordu.

KÜRESEL HOŞNUTSUZLUK ARTTI

EBRD ve Dünya Bankası 2016'da yaşanan İngiltere'den AB'den ayrılması (Brexit) ve Donald Trump'ın ABD'de başkanlık seçimlerini kazanması gibi gelişmeler ışığında küreselleşmeyle ilgili hoşnutsuzlukların daha da belirginleştiğini ifade ediyor.

The Guardian'ın haberine göre EBRD baş ekonomisti Sergei Guriev halkta rahatsızlık olmasının en büyük sebebi işsizliğin artması olduğuna dikkat çekiyor. Guriev'e göre devletin görevi vatandaşların daha fazla yetenek edinmesini sağlamak. Guriev'e göre yaşanan tatminsizlikler pazar ekonomisi ve demokrasi konusunda da tereddütler doğuruyor. Guriev anket sonuçları üzerine, "Almanya gibi bir ülkede halkın yüzde 80'i demokratik rejimi tercih ediyorken bizim anket yaptığmız bölgelerde halk demokrasiyi tercih etmiyormuş gibi görünüyor. Bu da bizim bir yerlerde bir yanlış yaptığımızı gösteriyor" dedi.