Halep'te yeni kriz: Tahliyeler ertelendi

Gözler, Suriye'nin Halep kentinde dün gece sağlanan ateşkeste... Silahlı grupların bugün planlanan tahliyesi şu an için ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın gözünün çevrildiği Halep'in doğusunda dün gece sağlanan ateşkes ve tahliye planında pürüzler yaşanıyor. Çekilmeyi kabul eden silahlı grupların planlandığı gibi bugün şafak vaktinde gönderilen otobüslere binmediği haberi geldi.

Muhaliflere yakın Orient TV çekilmenin yarına kadar ertelenebileceğini belirtirken, silahlı gruplar bu durumdan İran ve Şii milisleri sorumlu tuttu. Reuters'a konuşan bir isyancı, Esad yönetimine destek için Suriye'ye Şii savaşçılar gönderen İran'ın yeni koşullar öne sürdüğünü söyledi. Buna göre İran, isyancıların kuşatması altındaki iki köyde bulunan yaralı milislerin de eş zamanlı olarak çıkarılmasını talep etti.

ÇAVUŞOĞLU: TACİZ ATIŞLARI OLUYOR

Ateşkes için devreye giren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise gecikmeler için Suriye yönetimini işaret ederek, "Tam anlamıyla olmadı, gecikmeler oldu. Değişik yerlerden taciz atışları oluyor. Tam anlamıyla tahliye gerçekleşmedi. Ama hazırlıklarımız tamam" dedi.

RUS DIŞİŞLERİ: SİLAHLI GRUPLAR ATEŞ AÇTI

Rus Dışişleri de aksine, silahlı grupların şafak vakti yeni saldırılar düzenlendiğini ve gecikmelerin bu nedenle yaşandığını savundu.

'ESAD KENDİ ASKERLERİNİN DE ÇIKMASINI İSTEDİ'

BBC'nin haberine göreyse, Suriye hükümeti hâlâ silahlı grupların bulunduğu köylerdeki yaralı askerlerin ve sivillerin eş zamanlı tahliyesini talep ettiği için anlaşmazlık çıktı.

Ateşkes dün gece, Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda sağlanmıştı.

Ajansların geçtiği fotoğraflardaysa, silahlı örgütlerin kontrolünden Suriye ordusuna geçen eski kentteki yıkım görüntülendi. 1000 yıllık Halep Ulu Cami'nin (Emevi Cami) avlusunda şarapnel parçaları görülüyor.

emevi-2

emevi3

son-1

son2

son3