Brezilya, 20 yıllık kemer sıkma paketini onayladı

Brezilya'da 20 yıl boyunca sürmesi öngörülen kemer sıkma paketi, senato tarafından onaylandı. Oy çoğunluğuyla kabul edilen paketin ardından binlerce kişi sokağa döküldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya senatosu ülkede kamu harcamalarının 20 yıl süresince kesilmesini öngören yasa değişikliğini onayladı. Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer tarafından başarı olarak görülen kemer sıkma kararı, ülkenin başkenti Brasilia ve 12 ayrı eyalette şiddet içeren gösterilere neden oldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Temer 2016 yılı başında göreve geldiğinde ülkenin uzun yıllardır içinde bulunduğu ekonomik krizi aşacağını vaat etmişti.

Muhalefet partileri kemer sıkma önlemlerinin özellikle devlet yardımının ulaşmadığı bölgelerde sağlık ve eğitimi vuracağını söylüyor.

BİNLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Brezilya senatosu yasa değişikliğini görüştüğü sırada binlerce gösterici sokaklara döküldü. Başkent Brasilia'da protestocular bir otobüsü ateşe verdikten sonra Temer hükümetini desteklediğini ileri sürdükleri Globo televizyonunun ofisine doğru yürümeye başladı. Ancak göstericiler polis tarafından engellendi.

Yasa değişikliği 19'a karşı 53 oyla kabul edildi. Senato'da hükümetin temsilcisi Romero Juca, "Biz kazandık. Önemli olan buydu: Fırtınanın ortasında sonuca ulaşabilmek" dedi.

Brezilya'da PEC 55 olarak bilinen kemer sıkma önlemlerine göre yasama, yürütme ve yargıyla ilgili harcamalar dondurulacak ve bu alanlardaki harcamaların sadece bir önceki yılın enflasyon oranı kadar artmasına izin verilecek. (Kaynak: BBC Türkçe)