İngiliz Neo-Naziler artık terör 'örgütleri' listesinde

İngiltere'deki Neo-Nazi örgüt Ulusal Eylem yeni önergeye göre 'terör örgütü' sayılacak. Ulusal Eylem, geçtiğimiz haziran katledilen İşçi Partili Jo Cox'un ölümünden de sorumlu tutuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere İşçi Partisi milletvekili Jo Cox'un ölümünden sorumlu olan Ulusal Eylem isimli Neo-Nazi örgütü İngiltere'de 'terör örgütü' olarak değerlendirilecek.

İçişleri Bakanı Amber Rudd'un önerisi, perşembe günü Avam Kamarasında görüşülmesinin ardından cuma günü yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Yeni düzenleme sayesinde ırkçı gruba mensup kişiler 10 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek. Rudd örgütü, "Irkçı, antisemit ve homofobik organizasyon" olarak tanımladı.

COX'UN KATİLİNE ÖMÜR BOYU HAPİS 

Haziran ayında Cox'u öldüren Ulusal Eylem üyesi Thomas Mair, geçtiğimiz ay ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Mair, duruşma sırasında ırkçı örgütün sloganlarından olan "Hainlere ölüm, Britanya'ya özgürlük" sözleri ile suçunu kabul etmişti.

İngiltere'nin terör örgütleri listesinde 70 uluslararası, 14 de Kuzey İrlanda'dan olmak üzere toplam 84 örgüt yer alıyor. Ulusal Eylem, ülkenin terör örgütleri listesine aldığı ilk aşırı sağcı örgüt olma özelliğine sahip. (DIŞ HABERLER)