Çin'den Trump'a: Ne dediğini bilmiyor

Çin devlet medyasından 'Tayvan'ı tanırım' diyen Trump'a: Kibir insanı kör eder. Bu deneyimsiz seçilmiş başkan ne dediğini bilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yeni başkan seçilen Donald Trump'ın Tayvan nedeniyle Çin'le başlattığı kriz derinleşiyor. Çin devlet medyasından Trump'a, "Ne dediğini bilmiyor" ve "Kibir insanı kör eder" uyarısı geldi.

Gerilim Trump'ın, Çin tarafından 'ayrılıkçı' addedilen Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapması ve Pekin'i, 'yeni bir anlaşma imzalanmaması halinde Tayvan'ı tanımakla' tehdit etmesi üzerine patlak vermişti. Çin'den son 'uyarı'ysa, Komünist Parti'nin yayın organlarından Global Times gazetesi üzerinden geldi.

'NE DEDİĞİNİ BİLMİYOR'

Gazete başyazısında Trump'a şu sert ifadelerle yüklendi: "Bu hesapçı işadamı Çin'in kaderini eline aldığını sanarak kurnaz bir manevra yaptığını zannediyor olabilir. Fakat gerçek şu ki, bu deneyimsiz seçilmiş başkan ne dediğini bilmiyor. ABD'nin dünyaya hâkim olma gücünü olduğundan fazla sanıyor ve Amerikan yönetiminin gücünün günümüzde kısıtlandığını idrak edemiyor." Başyazıda, Pekin yönetimine sürpriz hamleler yapma çağrısının yer alması da dikkat çekti.

'KİBİR İNSANIN GÖZÜNÜ KÖR EDER'

Yazıda, "Kibir gözü kör eder. Daha Beyaz Saray'a gelmeden, Çin'e şantaj yapma kararı aldı. Niçin Trump'ın son derece adalet dışı ve aşağılayıcı anlaşmasını kabul edelim ki?" denildi.

Uzmanlara göre, Pekin yönetiminin Trump'a karşı giderek sertleşen tepkileri, iki ülke arasında görülmemiş bir krize yol açabilir. Şimdiden, Çin'in olası bir gerilim halinde ekonomik gücünü kullanabileceği yorumları yapılıyor. (Dış Haberler)