Mısır'da Kıptiler sokağa döküldü

Mısır'd Pazar günü Kıptilere ait katedralde meydana gelen saldurıda öfke büyüyor. Kıptiler, polisin görevini yapmadığını iddia ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Mısır'da 24 kişinin öldüğü 49 kişinin yaralandığı Kıpti Aziz Mark katedraline yapılan saldırıdan sonra Hıristiyan nüfus öfkeli . Saldırıdan kurtulan Kıptiler, polisin kendilerini yeterince korumadığını iddia ediyor. Cenaze törenlerinde çıkan olaylarda polis slogan atan Kıptilerin bir kısmını göz altına aldı.  Cenaze alanında en az 25 genç gözaltına alındı.

"YAŞADIKLARIMIZ YETMEDİ Mİ?"

Kızgın göstericiler arasında yer alan Atıf Kamil gözaltına alınan protestocuların gözaltına alınmasıyla ilgili tepkisini " yakınlarının cenazelerine geldiler, gözaltına alındılar, şimdi de ellerinden telefonlarını almışlar ulaşamıyoruz. yaşadıklarımız yetmedi mi"   sözleriyle ifade etti. Patlamadan kendi sağ kurtulup annesini kaybetmiş olan Mina Francis o gün Pazar ayinine çok fazla sayıda insan geldiği halde kapıda hiç bir arama yapılmadığını ifade etti. Pazar günü Mevlid kandili nedeniyle resmi tatil olduğu için polislerin görev yerinde olmadığı söyleniyor.  Olayın tanıklarından 43 yaşındaki emekli asker Hani Gaballah ise kilisenin dışında polis araçlarının olduğunu, memurların da kahvaltı yapıp çay ve meşrubat içtiğini iddia ediyor.

ORTADOĞUDA HIRİSTİYAN NÜFUS TEDİRGİN

Kıptiler, 90 milyonluk nüfusu olan Mısır'da yüzde 10'luk bir dilimi temsil ediyor. Aziz Mark Katedrali ise, Afrika kıtasındaki en büyük katedrallerden biri olarak anılıyor.  Kıptiler genellikle laik devlet yanlısı tavırlarıyla biliniyor. Öte yandan  Ortadoğu'da IŞİD'in artan saldırıları yüzünden Arap nüfusun tedirginliği de artıyor.

SİSİ'YE TEPKİ BÜYÜYOR

Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ülke içinde giderek daha fazla kesimden  tepki topluyor. Ekonomik icraatları yoksul halkların öfkesini çekiyor. Müslüman Kardeşler üstüne yapılan operasyonlarla binlerce kişiyi hapse atıldı.  Sina bölgesinin kuzeyinde IŞİD'in Mısır'daki ayağının başlattığı ayaklanmalar var.  Abdülfettah Sisi, katedrale yapılan intihar saldırısının 22 yaşındaki Şefik Mahmud Muhammed Mustafa tarafından yapıldığını açıkladı. Sisi, saldırıyla ilgili dört kişinin yakalandığını, iki kişinin de arandığını söyledi. (Reuters)