Kolombiya, Nobel Barış Ödülü'nü Bob Dylan'la aldı!

FARC'la birlikte 52 yıllık iç savaşa son veren Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Santos konuşmasında, Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Bob Dylan'dan alıntı yaptı: "[Bir adamın], kaç kişinin öldüğünü bilmesi için daha kaç kişi ölecek?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2016 Nobel ödülleri bugün sahiplerini buluyor. İlk tören Nobel Barış Ödülü için düzenlendi. 52 yıllık iç savaşa son verdiği için Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Kolombiya Devlet Başkanı Jose Manuel Santos'un konuşmasında, Edebiyat Ödülü'nü alan ancak bu akşamki törene gitmeyeceğini açıklayan Amerikalı şarkıcı Bob Dylan'dan bir alıntı yapması dikkat çekti.

Oslo'daki törene eşiyle birlikte katılan Santos, ödülün altın madalya ve diplomadan oluşan bölümünü Nobel Komitesi üyesi Berit Reiss-Andersen'den aldı.

kolomb

'SURİYE'DE DE MÜMKÜN'

Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıldır mücadele veren Marksist gerilla örgütü FARC ile iç savaşa son verdiği için ödüle layık görülen Santos, "Kolombiya'daki barış anlaşması, bunca ihtilafa ve bunca hoşgörüsüzlüğe gömülmüş bir dünya için bir umut hüzmesi. Anlaşma, başta imkânsız görünse de, barışın sabır sayesinde Suriye, Yemen veya Güney Sudan'da da mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.

BLOWIN' IN THE WIND'DEN ALINTI

Santos, Bob Dylan'ın ABD'de Vietnam Savaşı karşıtı hareketin marşı haline gelen Blowin' in the Wind şarkısından da alıntı yaparak, "[Bir adamın], kaç kişinin öldüğünü bilmesi için daha kaç kişi ölecek? Cevap, dostum, rüzgarda esiyor" dedi.

FARC DAVET EDİLMEDİ

Santos'un konuşmasını dinleyenler arasında, Norveç Kralı Harald'ın yanı sıra iç savaşın mağdurlarının yanı sıra FARC'ı temsil eden İspanyol bir avukat da bulunuyordu. Santos, ödülün 870 milyon dolarlık para kısmını savaş mağdurlarına bağışlayacağını açıklamıştı.

DİĞER ÖDÜLLERİN SAHİPLERİ KİM?

Nobel Fizik, Kimya, Fizyoloji, Ekonomi ve Edebiyat Ödülleri de bu akşam sahiplerine verilecek. Törene gitmeyeceğini açıklayan Dylan'ın yerine, şarkıcı Patti Smith'in katılması bekleniyor. Bu yılki ödül sahipleri şöyleydi:

  • Nobel Fizik Ödülü, topolojik evre değişimlerin ve maddenin topolojik evrelerinin kuramsal keşfine yaptıkları katkılar nedeniyle David Thouless, Duncan Haldane ve Michael Kosterlitz arasında paylaştırıldı.
  • Kimya Ödülü, moleküler makinelerin tasarımı alanında yaptığı çalışmalar ve saç telinden bin kat ince makineleriyle tanınan Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart ve Ben Feringa'ya verildi.
  • Tıp Ödülü, 'hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan' Japon bilim insanı Ohsumi'ye verildi.
  • Edebiyat Ödülü'ne, Amerikan şarkı geleneğine yaptığı katkılar nedeniyle Bob Dylan layık görüldü.
  • Ekonomi Ödülü'ne, sözleşme teorisine yaptıkları katkılardan dolayı Oliver Hart ve Bengt Holmström layık görüldü.