Michael Moore'a göre Trump başkan olmayacak

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçileceğini tahmin eden liberal yönetmen-yapımcı Michael Moore'dan yeni iddia: Son dakikada beklenmedik bir gelişme yaşanacak ve Trump başkan olamayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı muhalif yapımcı ve yönetmen Michael Moore, ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ın resmen başkan olamayacağını söyledi. Seçim sürecini 'çılgınca' diye niteleyen Moore, ABD'nin kendine özgü seçim sisteminin Trump'ın Beyaz Saray'a gitmesini son aşamada engelleyeceği tahmininde bulundu.

ABD'de seçmenler sandıkta Demokrat veya Cumhuriyetçi partinin adayına oy verirken esasında delegeleri yetkilendiriyor; bu delegeler de tekrar sandığa gittiklerinde seçmen yetkilendirmesi doğrultusunda oy kullanıyor. Yani esasında delege oylamasından halk oylamasıyla uyumlu bir sonuç çıkıyor. Ancak 'sadakatsiz delege' diye bir mefhum da mevcut; delegeler, seçilen adayı doğru bulmamaları halinde karar değiştirip diğer tarafa meyledebiliyor. Nitekim, Teksaslı bir Cumhuriyetçi delege oyunu Trump'a vermeyeceğini açıklamıştı.

'BEKLENMEDİK BİR GELİŞME YAŞANABİLİR'

Amerikan siyasi tarihinde 'sadakatsiz delege'lerin seçim sonucunu değiştirdiği bir örnek bulunmasa da, Moore Trump'ın işte bu yolla başkan olamayacağını öne sürdü. Late Night isimli gece programında konuşan Moore, "Trump henüz ABD başkanı değil. 20 Ocak 2017'nin öğle saatlerine kadar da olmayacak. Altı haftadan uzun bir süre var. Siyaset yelpazesinin neresinde olursanız olun, tarihin en çılgın seçim yılını geçirdiğimizi siz de kabule dersiniz herhalde?" dedi. Moore şöyle devam etti: "Kimsenin tahmini tutmadı - tersi oldu. Dolayısıyla, önümüzdeki altı haftada çılgınca, beklemediğimiz bir şey olamaz mı?"

trump66

KİLİT EYALETLERİ DE BİLMİŞTİ

Michael Moore'un seçimlerde sonucu değiştirecek derecede kilit önem taşıyan Michigan, Pennsylvania, Ohio ve Wisconsin eyaletlerinde anketlere rağmen Demokrat aday Hillary Clinton'ın değil de Trump'ın kazanacağı tahmininin doğru çıkması dikkat çekmişti. Liberal görüşleriyle tanınan Moore, ağustos ayında seçimleri Trump'ın kazanacağı öngörüsünde bulunduğunda da şaşkınlık yaratmıştı.

ABD seçimleri: Sihirli sayı 270ABD seçimleri: Sihirli sayı 270

Öte yandan, Hillary Clinton bazı eyaletlerde devam eden sayımların sonucunda Trump'tan 2.7 milyon oy daha fazla almış durumda. Ancak ABD'nin seçim sistemi delege bazlı olduğu için, bu fark şu an için sonucu değiştirme potansiyelini içermiyor. (Dış Haberler)

Trump'a delege darbesiTrump'a delege darbesi