Silahlı gruplardan Halep'te ateşkes çağrısı

Suriye'de Esad karşıtı silahlı gruplar ateşkes çağrısı yaptı. Halep Liderlik Konseyi, 5 günlük ateşkes ve müzakere talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun ülkenin ikinci büyük kenti Halep'teki ilerlemesinin ardından Esad karşıtı silahlı gruplardan ateşkes çağrısı geldi.

Rejim muhalifi  Halep Liderlik Konseyi adına  İnsani Girişim adıyla bir bildiri yayınlandı. Bu belgeye göre beş günlük ateşkes ve kentin geleceği hakkında müzakere çağrısı yer aldı. Açıklamada ayrıca BM gözetiminde 500 kritik durumdaki hastanın tahliyesi de talep edildi.

Bildiride bölgeyi terk etmek isteyen sivillerin muhaliflerin elindeki İdlib yerine kuzey bölgesindeki köylere yerleştirilmesi gerektiği söyleniyor. Esad ve muhalif gruplar arasında daha önce varılan anlaşmaya göre siviller daha önce İdlib'e transfer ediliyordu ama muhalifler İdlib'in artık hava saldırıları yüzünden tehlike arz ettiğini ve yerinden edilmiş daha fazla insana ev sahipliği yapamayacağını söylüyor.

Türkiye'den yorum yapan bir Konsey yetkilisi, önerinin uluslararası taraflara iletildiğini ve cevap beklendiğini ifade etti.

Halep'te son durum: 'Köşeye sıkıştılar'Halep'te son durum: 'Köşeye sıkıştılar'

(Reuters)