İsrail yasa dışı karakolları yasallaştırıyor

İsrail parlamentosu, işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimci bölgelerin yakınına yasa dışı kurulan karakolları yasallaştırmayı oyluyor. Filistin Kurtuluş Örgütü ise yasanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, işgal altındaki Batı Şeria bölgesindeki yasa dışı karakolları 'yasallaştırmaya' gidiyor. Filistin Kurtuluş Örgütünden (FKÖ) Hanan Aşravi ise olay hakkında, "İsrail, savaş suçunu yasallaştırıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail parlamentosu, yasa dışı yerleşimlerin yakınlarında bulunan ve ülkenin kanunlarınca yasal olmayan karakolları, 'yasallaştırmayı' oylayacak. Uluslararası hukukun da yasa dışı kabul ettiği karakollar, Batı Şeria'daki İsrail işgalinin temeli olan ve 20 yılı aşkın süredir genişleyen 'yerleşimci' bölgelerinin yakınlarında bulunuyor.

Karakolların yerleşimci bölgelerine göre farkı ise bölgedeki uç noktalara kurulması ve karavan, prefabrik ev gibi taşınması, yerleşmesi kolay konutlardan oluşması.

 FKÖ: İSRAİL ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNİYOR 

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Arşavi, yasanın değiştirilme çabalarını 'gülünç' olarak tanımladı. Arşavi, "İsrail bilinçli ve istekli olarak Roma Uluslararası Ceza Mahkemesince savaş suçu olarak tanımlanan yeni yerleşimleri yasallaştırma çalışıyor" ifadelerini kullandı.

 TASARININ İLK HALİ MECLİSTEN GEÇTİ 

İsrail Parlamentosu Knesset'de pazartesi günü yapılan oylama ile, yasa değişikliği tasarısının ilk hali, 60 lehte ve 49 aleyhte oy ile onaylanmıştı. Tasarının kanun olabilmesi için parlamentodan üç kez daha geçmesi gerekiyor.

Tasarının geçmesi halinde, yasa dışı olan yerleşimcilerin Filistin topraklarına yapılan karakollarda yaşayabilmesi yasallaşacak. İşgal altındaki bölgede büyüklükleri değişen ve 'yasa dışı' olarak tanımlanan 400'ü aşkın karakol bulunurken yasanın geçmesi durumunda sayıda önemli bir artış olacağı tahmin ediliyor.

 SİYONİST PARTİ: TARİHİ BİR KARAR

Benyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail Hükümeti'in koalisyon ortaklarından olan siyonist aşırı sağ parti Yahudi Evi lideri Naftali Bennett olayı 'tarihi' olarak değerlendirdi.

İsrail radyosuna konuşan Bennet tasarının kanunlaşmasına dair "Tarihi bir karar olacak" ifadelerini kullandı.

BM: BARIŞ KÖTÜ YOLA GİRİYOR 

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu barış süreçleri Koordinatörü Nikolay Mladenov, İsrailli vekillere tasarıya ret oyu verme çağrısı yaptı.

Mladenov, "Yasanın geçmesi halinde yasallaşacak olan işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimler, Arap-İsrail barış şansını oldukça azaltacak" dedi. (Dış Haberler)