5 yaşındaki çocuğa cinsiyet değiştirme ameliyatı onaylandı

Avustralya'da beş yaşındaki bir çocuğa cinsiyet değiştirme ameliyatı için izin verildi. Aktivistler, böyle kararların yetişkinken alınması gerektiği görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Avustralya'da beş yaşına basmış Carla ismiyle anılan bir çocuğun cinsiyet değiştirme ameliyatı olması Aile Mahkemesi tarafından onaylandı. BBC'nin haberine göre Mahkemenin gerekçesi Carla'nın dişi görünümlü bir genital bölgeye sahip olması ve kız çocuğu davranışları göstermesi. Carla kesinlikle bir erkek olarak anılmak istemiyor ve kız kıyafet ve oyuncaklarına ilgi gösteriyor.

Mahkeme kararına göre bilirkişi olarak ifade veren tıp uzmanları ameliyat sayesinde Carla'nın vücudunda tümör büyüme riski de bertaraf edilmiş oluyor. Doktorlar, operasyonun Carla ergenliğe girmeden önce yapılması gerektiğini vurguluyorlar.

Toplumsal cinsiyet aktivistleri ise beş yaşındaki Carla'ya yapılacak cerrahi müdahaleyle ilgili etik bir şerh koyuyor. Carla'nın interseksüel bir kimliğe sahip olabileceğini hatırlatan aktivistler böylesi bir adımdan geri dönülemeyeceğini ve toplumsal cinsiyetin karmaşık bir konu olduğunu hatırlatıyor. İnterseksüel birey hakları savunucusu Morgan Carpenter, "tolumsal cinsiyetlerini insanlar bir emrivaki ameliyatla değil, yetişkin olduklarında belirlemelidir" diyor.

İnterseksüellikhem erkeksi hem de kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların durumuna verilen isim olarak biliniyor. 1916 yılında ilk olarak genetikçi Richard Goldschmidt  olarak adı konulan bu tanım kamuoyunda hermafroditlik olarak biliniyor.