IŞİD Sirte'den temizlendi

IŞİD, Libya'da ağır darbe aldı. Libya ordusu, stratejik Sirte kentinde örgütün kontrolü kaybettiğini açıkladı. Kaçan militanların nereye gittiğiyse bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya ordusu, Sirte'de IŞİD tarafından kontrol edilen son bölgeyi de kurtarmak üzere olduğunu açıkladı. Operasyon, ABD'nin hava desteğiyle düzenlendi.

SİRTE NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD, halk isyanının ardından NATO tarafından devrilen eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin de memleketi olan Sirte'yi 2015 yılında ele geçirmişti. Sirte, IŞİD'in Afrika'da ele geçirdiği en önemli üs olma özelliğini taşıyordu. Örgüt bu üs sayesinde Akdeniz'de 250 kilometrelik bir sahil şeridini kontrol edebiliyordu.

Örgütün buradan çıkarılması aylar sürdü. Zira mayıs ayından bu yana IŞİD'e ülkenin batı kısmındaki Misrata'dan gelen birlikler tarafından saldırı düzenleniyordu. ABD de 1 Ağustos'tan bu yana Misrata birliklerine destek için 490'dan fazla hava saldırısı yaptı.

Reuters'ın haberine göre, şu an Sirte'de çok az sayıda binada IŞİD militanlarının varlığı devam ediyor. Libya ordusu birlikleri, militanları saklandıkları yerlerden, özellikle tünellerden çıkarabilmek için saldırılar ve hava operasyonları düzenliyor.

KAÇAN MİLİTANLAR NEREYE GİTTİ?

Libya'da hâlâ kurumsal bir şekilde işleyen bir istihbarat teşkilatı olmadığı için kaçmayı başaran IŞİD üyelerinin nereye gittiği de bilinmiyor. Öte yandan, şehirde uyuyan hücrelerin harekete geçmesinden de korkuluyor. (Reuters)