Beyaz Saray Trump'ı Çin'de yalnız bıraktı

Washington, müstakbel başkan Donald Trump'ın Tayvan lideriyle doğrudan görüşmesinin yarattığı hasarı onarmaya çalışıyor. Beyaz Saray sözcüsü, Çin'i teskin etmeye çalışıp, "Trump bunu neden yaptı, anlamadık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın 37 yıllık Amerikan geleneğini bozarak Çin'i kızdırma pahasına Tayvan lideriyle görüşmesinin yankıları sürüyor. Beyaz Saray, Trump'ın niçin Çin tarafından 'ayrılıkçı' addedilen Tsai Ing-wen ile görüştüğünü 'anlamadıklarını' açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Trump'ın 'gerçek amacını anlamanın zor olduğunu' söyleyerek Çin'i teskin etmeye çalıştı. Earnest, "ABD'nin Tayvan politikası 40 yıldır değişmedi. Bu politika, barış ve istikrara odaklanır. ABD'nin bu politikaya bağlılığı Çin'le ilişkilerde ilerleme sağladı ve Tayvan halkının da işine yaradı" dedi.

Trump, kendisini seçimleri kazandığı için tebrik eden Tsai Ing-wen'le telefonda görüşmüş, ardından da Çin'in para politikasını ve Güney Çin Denizi'ndeki politikalarını eleştiren iki tweet atmıştı. Pekin yönetimi bu gelişmenin ardından 'aşırı ' bir yanıt vermese de, Komünist Parti'nin gazetelerinden People's Daily'de yayımlanan bir makalede Trump'a sert eleştiriler yöneltilmesi dikkat çekti. (Dış Haberler)