Başbakan Başkanlığa aday: Erdoğan'a geçit vermeyeceğiz

Fransa Başbakanı Manuel Valls bugün yaptığı açıklamada partisi Sosyalist Parti'den aday adaylığını açıkladı. Valls, "Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan'ına karşı, kendi değerlerine bağlı bir Fransa istiyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Başbakan Manuel Valls, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine aday adaylığını açıkladı. Valls adaylık için başbakanlık görevinden istifa edeceğini belirtti.

Valls'ın cumhurbaşkanlığı yarışına partisi Sosyalist Parti (PS) adına katılabilmesi için 22-29 ocakta yapılacak olan parti ön seçimde rakiplerini yenmesi gerekiyor. Adaylar arasında favori gösterilen Başbakan Valls, ön seçimde eski Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, eski Eğitim Bakanı Benoît Hamon ve Paris Senatörü Marie-Noëlle Lienemann ile yarışacak.

'ERDOĞAN'A KARŞI, DEĞERLERİNE BAĞLI FRANSA'

Valls, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday adaylığını "Cumhurbaşkanlığı yarışına katılacağım." diyerek belirtti ve "Rusya'nın Vladimir Putin'ine, ABD'nin Donald Trump'ına, Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan'ına ve Çin'in Şi Cinping'ine karşı, değerlerine sıkı sıkıya bağlı, bağımsız bir Fransa istiyorum." dedi.

Fransız seçimleri, François Fillon ve Marine Le Pen gibi aşırı sağ adayların gölgesinde olacak gibi dururken Fransız solunda henüz güçlü bir aday yok. Valls'ın mülteci ve ekonomi politikasındaki aşırı sağ ve liberal söylemleri, Sol Parti (PG) lideri Jean-Luc Mélenchon'a olan desteği arttırdı.

Fransız sosyalistler yeni liderini arıyorFransız sosyalistler yeni liderini arıyor

BİR MÜLTECİ KARŞITI ADAY DAHA

Valls'ın, mülteci düşmanı sözleriyle sicili oldukça kabarık. Mültecilerin Avrupayı yok etme tehlikesinin olduğunu söyleyen Valls, bir başka bir açıklamasında "Romanlar, Romanya ya da Bulgaristana artık geri dönmeli." sözleri tepki çekmişti. Valls, geçtiğimiz nisan ayında da üniversitelerde başörtüsünü yasaklamayı önerdi. (Dış Haberler)