Tahran'dan 'Lira' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya, Çin ve İran ile yapılacak ticarette dolar yerine yerli para kullanılması önerisine İran'dan yanıt geldi. İran, teklife olumlu baktıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı dolar yerine yerel para ile ticaret yapma çağrısına İran'dan yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Yeterli ekonomik güce sahip ülkelerle milli para birimleriyle ticaret yapılmasını olumlu karşılıyoruz" diyerek Erdoğan'ın açıklamalarına olumlu yanıt verdi.

Kasımi, "Ekonomisi güçlü ülkeler özellikle yeni güçler milli para birimleriyle kendi aralarında mekanizmalar oluşturup, böylelikle zaman zaman kurlar üzerinde oluşan olumsuz etkiler uzak durabilir. Özellikle iki ülke komşu ise ve aynı zamanda aralarında önemli bir ticaret hacmi de varsa bu tip alışverişler her iki tarafın da yararına olur" dedi.

'BÖYLE BİR ADIM DÖNÜM NOKTASI OLUR'

Çin ve Rusya'yla yapılacak ticari ilişkilerde de yerli paranın kullanılması hakkında Kasımi, "Böyle bir halka oluşup gelişebilirse, bir dönüm noktası olur. Elbette bu kolay bir iş değil, yüksek bir irade ve ciddiyet gerektiriyor. İşi rayına koyup sonuç almak için geniş kapsamlı bir işbirliği gerekiyor. Karmaşık bir mesele olsa da bu düşünceyi fiiliyata dönüştürürsek çok olumlu bir düşüncedir" ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)