Commandante Fidel'e son selam

Fidel Castro'nun külleri, vasiyeti üzerine, dört gün süren bin kilometrelik yolculuğun ardından cenaze töreninin yapılacağı Santiago kentine ulaştı. Castro, bugün Küba’nın 19.yüzyıldaki bağımsızlık kahramanı Jose Marti'nin yanıbaşına defnedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba halkı cuma günü yaşamını yitiren Küba Devrimi’nin lideri ‘Commandante’ leri Fidel Castro’yu Santiago Antonio Maceo Devrim Meydanı’nda cenaze töreni için Küba’ya gelen bir çok ülkenin hükümet ve devlet başkanları ile diğer katılımcıların da hazır bulunduğu yüzbinlerin katıldığı bir törenle son kez selamladı.

Santiago Antonio Maceo Devrim Meydanı’nda düzenlenen törende Küba işçi ve çiftçi sendikalarının temsilcileri ile diğer temsilcilerin konuşmalarının ardından son olarak Küba Devlet Başkanı Raul Castro konuştu.

'HEYKELLERİ DİKİLMEYECEK, SOKAKLARA İSMİ VERİLMEYECEK'

Raul Castro konuşmasında Fidel Castro’nun yaşamının ve savaşımının önemli kesitlerinden, uluslararası çabalarından, dünya halkları için gösterdiği özveriden ve küresel liderlerle olan dostluğundan örnekler verdi. Fidel Castro’nun ölümünün duyulmasının ardından Küba halkının derin bir üzüntü içine girdiğini belirten Raul Castro Küba halkının Fidel’e sevgisini göstermek için düzenlediği kitlesel gösteriler için teşekkür etti.

fidel5

Raul Castro, Fidel Castro’nun vasiyeti doğrultusunda Fidel’in kişiliği etrafında kült yaratılmayacağını, adının cadde ve sokaklara verilmeyeceğini, heykellerinin dikilmeyeceğini söyledi.

LATİN VE AFRİKALI LİDERLER KATILDI

Küba Devrimi Lideri Fidel Castro’nun cenaze töreninde Latin Amerika ülkelerinin hemen tamamı devlet başkanı düzeyinde temsil edildi. Bolivya, Ekvador, Nikaragua, Venezuela Devlet Başkanları ile Kolombiya Hükümet temsilcilerinin yanısıra gectiğimiz günlerde Kolombiya Hükümeti ile barış anlaşması imzalayan Marksist FARC gerilla hareketinin temsilcileri de törende hazır bulundu.

İrlanda’nın bağımsızlığı için uzun yıllar silahlı mücadele verdikten sonra İrlanda Hükümeti ile barış anlaşması imzalayan İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in efsanevi lideri Gerry Adams ile Kanada Genel Valisi David Lloyd Johnston da Fidel Castro’yu son kez selamlayanlar arasında yer aldı.

fidel3

Cenaze törenine katılan bir çok Afrika ülkesi liderlerinden Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe’de Salı günü geldiği Havana’da Küba Televizyonu’na yaptığı açıklamada ‘‘Fidel sadece sizin lideriniz değil.Fidel bütün devrimcilerin lideridir’’ dedi.

KÜBA'YI YENİDEN HALKINA VERDİ

Fidel Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu. Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Fidel Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti. Fidel Castro, 2008'de devlet başkanlığını Kübe Komünist Partisi Lideri Raul Castro'ya devretmişti.

SON VASİYETİ...

Fidel Castro, yıllar sonra ilk kez nisan ayında bir konuşma yapmış ve Komünist Parti'nin kongresinde yakında öleceğini söyleyip, partililerden inandığı ideallere sahip çıkmalarını istemişti. Fidel Castro, "Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz" diye konuşmuştu.

fidel4

Küba Devrimi’nin Lideri Fidel Castro’nun külleri bugün düzenlenen sade bir törenle Küba’nın 19.yüzyıldaki bağımsızlık kahramanı Jose Marti ve diğer Kübalı önemli önderlerin de gömülü olduğu Santa Ifigenia mezarlığında toprağa verildi.

(DHA)