Barzani: Bağdat'la resmen bağımsızlığı konuşuyoruz

Irak'ta Musul harekâtından sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle Bağdat arasında Kürtlerin bağımsızlığının resmen ele alındığı açıklandı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin yeğeni Şirwan Barzani, "Bağdat’la ülkenin bölünmesini ve bizim bağımsız bir devlet olmamızı resmen konuşuyor olmak bizim için yeni bir durum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin yeğeni ve üst düzey Peşmerge komutanlarından Şirwan Barzani, Bağdat'taki merkezi hükümetle Irak’ın bölünmesi konusunu ele aldıklarını söyledi. Barzani, "Gelecekte mutlaka bütün bölge için bir referandum yapılacak" diye konuştu.

'MUTLAKA REFERANDUM YAPILACAK'

Alman gazetesi Die Welt'le söyleşi yapan Barzani, Musul’un IŞİD'den temizlenmesi sonrası bağımsız devlet kurulması konusunda Bağdat'la resmi görüşmeler yürüttüklerini açıkladı. Barzani, "Merkezi hükümetle bağımsız bir Kürdistan olup olmayacağı konusunda görüşmelere başladık. Tartışıyoruz. Gelecekte mutlaka bütün bölge için bir referandum yapılacak” ifadelerini kullandı.

'MUSUL, TARİHSEL BİR İLERLEME OLDU'

Şu anda Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yüzde 97’sinin IŞİD'den temizlendiğini kaydeden Barzani, 'Musul harekatının Erbil'le Bağdat arasındaki ilişkileri olumlu etkileyip etkilemediği' sorusuna da şu yanıtı verdi: "Evet, tarihsel bir ilerleme oldu. İlk kez Peşmerge ve Irak ordusu ortak bir operasyon yapıyor. Başkanımızla birlikte bir delegasyon Bağdat’a gitti ve orada çok olumlu bir görüşme gerçekleştirildi. Biz, IŞİD'in yenilmesi ve Musul’un kurtarılmasının ardından iki taraf arasında olumlu bir anlaşma olacağını umuyoruz.”

"BAĞDAT, 'NEDEN OLMASIN?' DEDİ"

Şirwan Barzani, “Olumlu bir anlaşmayla neyi kastediyorsunuz?” sorusuna da, "Peşmerge ile Irak ordusunun birlikte savaşması, zaten böyle bir anlaşmanın temelini oluşturuyor. Bağımsız bir Kürdistan tartışması da olacak. Bağdat, 'Neden olmasın’ dedi. Bağdat’la ülkenin bölünmesini ve bizim bağımsız bir devlet olmamızı resmen konuşuyor olmak, bizim için yeni bir durum. Musul’un IŞİD'den kurtarılmasının ardından kentin ve bölgenin geleceğini bizimle tartışmaya hazır olduklarını belirttiler” karşılığını verdi. (DHA)