İngiltere, 1 milyon AB vatandaşını sınır dışı edebilir

İngiltere, Brexit sonrası AB vatandaşlarını 'koz' olarak kullanabilir. AB'de İngilizler sınır dışı edilirse, ülkedeki Avrupalılar 'gönderilebilir'.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nden çıkma kararı alan İngiltere, ülkede yaşayan 3 milyon AB vatandaşının statüsünü tartışıyor. İnsan hakları örgütleri AB'de resmen ayrılma sonrası bu kişilerin sınır dışı edilmemesi için çağrı yaptı. Londra hükümetiyse, böyle bir adımı ancak Avrupa ülkelerinde yaşayan İngilizlere aynı hakkın verilmesi karşılığında atacağının sinyalini verdi.

3 Million isimli sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanyaya göre, İngiltere'de yaşayan 1 milyon AB vatandaşı resmen ayrılma sonrası sınır dışı edilebilir. Kuruluşun İçişleri Bakanlığı'na verdiği bilgilerdeki tezi şöyle: Brexit sonrası bu kişiler tarafından kalıcı oturma izni için yapılacak 85'er sayfalık başvuruların hepsinin değerlendirilmesi tam 47 yıl alabilir. Bu kadar uzun bir süre de, birçok kişinin sınır dışı edilmesiyle sonuçlanabilir.

İçişleri Bakanlığı Brexit için Brüksel'le yapılacak müzakereler sırasında ülkedeki kıta Avrupası vatandaşlarının haklarının korunacağını vurguluyor. Ancak hükümetten dün bu kişileri koz olarak kullanabileceğine dair farklı bir sinyal geldi. Buna göre, bu kişilerin akıbetleri diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının durumuyla bağlantılandırılacak; yani, kıta Avrupası'ndaki İngilizlerin hakları ellerinden alınırsa, İngiltere'deki avrupalıların da hakları alınabilecek. (Dış Haberler)