Fransız sosyalistler yeni liderini arıyor

Fransa'da aşırı sağ adayların nisandaki seçimde favori gösterilmeleri solu da dağıttı. Sosyalist Cumhurbaşkanı Hollande'ın yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra solda en güçlü isim Sol Parti'nin lideri Mélenchon olarak göze çarpıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Fransa'da aşırı sağın yükselmesi ve halk desteğini yitirmiş görünen Sosyalist Partili (PS) Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 2017 seçimlerinde tekrar aday olmayacağını açıklaması solda soru işaretleri yarattı. Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe (FN) ve François Fillon'un adayı olduğu Cumhuriyetçiler'in damgasını vurması beklenirken solun dağınıklığı göze çarpıyor.

SOSYALİST PARTİNİN ADAYI MÜLTECİ DÜŞMANI

Hollande'ın partisi PS'de henüz aday netleşmemiş olsa da liberal politikalarıyla bilinen Başbakan Manuel Valls'ın seçimlerde partisini temsil edeceğine kesim gözüyle bakılıyor. Aslen Katalan olan Valls'ın Romanlar ve mülteciler hakkında yaptığı sağ partilerin söylemlerini andıran çıkışları ise Fransız solunun içinde büyük tepkilere neden olmuştu. PS'deki tüm bu dağınıklıktan dolayı iki aşamalı yapılan ve ilk turda en yüksek oy alan iki adayın ikinci turda yarışacağı seçimde partinin ilk turu dahi geçemeyeceği öngörülüyor, zira anketlerde partinin oyları yüzde onlarda.

Hollande seçimde aday olmayacakHollande seçimde aday olmayacak

SOLUN EN GÜÇLÜ ADAYI MELENCHON

Solda ise en güçlü aday olarak PS'nin liberal ve işveren yanlısı politikalarına sert eleştirileriyle bilinen ve Fransız solunun pek de yabancı olmadığı Sol Parti (PG) lideri Jean-Luc Mélenchon olarak görülüyor. Nisan seçimlerine resmen adaylığını açıklayan Mélenchon'un soldaki dağınıklıktan dolayı kendi adaylığını dayatmasına rağmen 11-15 oy potansiyeli ile solun en güçlü adayı olarak dikkat çekiyor.

Oyunun düşmesine rağmen 2012'deki seçimlerde yüzde yediye yakın aldığı oy almış olan Fransız Komünist Partisi ise Mélenchon ve PG ile anlaşmazlıklarından dolayı PS ile cumhurbaşkanlığı ve ardından gerçekleşecek genel seçim için parlamentoda ortak grup kurma anlaşması yaptı. Bu anlaşma PS'nin sağ politikalara kaymasından dolayı Fransız solunun tepkisini çekti. (Dış Haberler)