Erdoğan'ın açıklamaları Atina'da endişeye yol açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB ve mülteci sorunuyla ilgili son açıklamaları Yunanistan'da endişeye neden oldu. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ise, Ege Denizi'nde gerginlik yaşanabileceği ihtimali üzerine kafa yoruyor.

Google Haberlere Abone ol

ATİANA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği, Lozan Anlaşması, mülteciler meselesi ve Kıbrıs konusunda verdiği son mesajlar Atina’da kaygı uyandırdı.

Türk-Yunan ilişkilerini ve Yunanistan dış politikasını yakından takip eden uzmanlar, 15 Temmuz darbe girişinin ardından Erdoğan’ın birçok konuda üslubunu sertleştiğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, Erdoğan'ın sert üslubunun, Yunanistan hükümetini endişelendirdiği belirtiliyor.

Atina’nın son gelişmelerle ilgili kaygılarını ise, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos yüksek tondan dillendiriyor. Pavlopoulos, yabancı devlet adamları ile olan temaslarında, Erdoğan'dan uluslararası anlaşmalara ve özellikle de Lozan Anlaşması'na saygı göstermesini talep ediyor. Pavlopoulos, bu yöndeki mesajını geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Barack Obama’nın, Atina ziyareti sırasında vurgulamıştı.

Atina’dan yansıyan son bilgiler Pavlopoulos’un, Erdoğan’ın son açıklamalarını “kabul edilemez” bulduğu yönünde. Erdoğan’ın her yeni çıkışı karşısında endişesini gizlemeyen Pavlopoulos, Türkiye’nin hızla bölgesinden bir “istikrarsızlık” unsuruna evrildiğini savunuyor.

'EGE'DE GERGİNLİK YAŞANABİLİR'

Pavlopoulos’un, Erdoğan'la ilgili düşünce ve endişelerini, Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay da paylaşıyor. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi, ilerleyen süreçte Türkiye ile, mülteciler sorunu, Kıbrıs meselesi ve Ege'de kıta sahanlığı konusunda gerginlik yaşanabileceğini düşünüyor.

Aynı düşünceleri Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın da paylaştığı belirtiliyor. Kotzias, son açıklamalarında, Türkiye'nin Kıbrıs sorununda üzerine düşenleri yapmasını talep ediyor. Kotzias, Kıbrıs’taki garantörlük sisteminin kaldırılması gerektiğini vurguluyor.