7 maddede Halep'te son durum

Suriye'deki iç savaş, bir kez daha ülkenin ikinci büyük kenti Halep'e odaklanmış durumda. Peki kentteki son gelişmeler ne?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de gözler bir kez daha ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te, silahlı isyancıların elindeki doğu bölgelerinde. Suriye ordusu İran destekli müttefikleriyle ortak operasyonda bazı mahalleleri geri aldı; isyancıların Halep'in doğusunda uzun zamandır kontrol ettiği bölge ikiye bölündü. Çok sayıda sivil bölgeden çıkarken, savaşın taraflarından da 'çelişkili' açıklamalar geliyor. İşte Halep'teki son durum ve tarafların tezleri:

YENİ SALDIRI İDDİALARI

  • Suriye yönetiminin doğu Halep'teki operasyonunun bugün hızlandırdığı belirtilirken, havan topu bombardımanında bu sabah kadın ve çocuklar dahil 45 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Kentteki aktivistler bu ölümlerden Suriye ordusunu sorumlu tutarken, Şam yönetimi de muhaliflerin hükümet kontrolündeki bölgeye saldırısında ikisi çocuk sekiz kişinin öldüğünü duyurdu.

KIZILHAÇ: 20 BİN KİŞİ BÖLGEYİ TERK ETTİ

  • Uluslararası Kızılhaç, pazar gününden bu yana Halep'in doğusunu yaklaşık 20 bin kişinin terk ettiğini açıkladı. Kurum Şam yönetiminden, Halep'in doğusuna giriş izni istedi.

FRANSA'DAN 'KATLİAM' UYARISI, RUSYA'DAN 'ÖZGÜRLÜK' İLANI

  • Taraflar, kentteki sivillerin akıbeti konusunda 'bölünmüş' durumda. Fransa '2'inci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük katliam' uyarısı yaparken, Suriye devlet televizyonu sivillerin güvenli biçimde otobüse binerken çekilmiş görüntülerini yayınlıyor; Rusya da "Siviller özgürleştirildi" diyor.

Suriye develt ajansı Sana'nın yayımladığı fotoğraflarda, siviller otobüse bindirilirken görülüyor. Suriye develt ajansı Sana'nın yayımladığı fotoğraflarda, siviller askerler tarafından otobüse bindirilirken görülüyor.

  • Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre, Batı basınında geniş yer bulan açıklamasında, "Sivil halkın 2'inci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük katliamlardan birinin öncesinde Fransa ve ortakları sessiz kalamaz" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan ise şu açıklama geldi: "Halep'in doğusunda son yıllarda militanların işgal ettiği bölgenin yarısı özgürleştirildi. En önemlisi, on binlercesi çocuk olmak üzere 80 binden fazla Suriyeli kurtarıldı. Birçoğu Rusya'nın insani merkezlerinde ilk kez su, gıda ve tıbbi yardım gördü. Batılılar, Halep'teki gerçek durum konusunda şaşırtıcı bir körlük sergiliyor."

GÖZALTI MERKEZLERİ Mİ KURULDU?

  • El değiştiren mahalleleri terk edebilen sivillere dair iddialar da muhtelif. Haftasonunda binlerce kişinin, Kürtlerin kontrolündeki Şeyh Maksut mahallesine sığındığı açıklanmıştı. Bugünse yüzlerce kişinin gözaltına alındığı haberi geldi. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hükümetin gözaltı merkezleri kurduğunu ve 300'den fazla sivilin kayıp olduğunu savundu. Adı açıklanmayan Suriyeli bir yetkiliyse, tutuklama yapılmadığını ancak 'militanların aralarına karışmış olma' ihtimaline karşı kimlik kontrolünü geçemeyen kişilerin 'özel yerlere' götürüldüğünü söyledi.

BM ACİL TOPLANIYOR...

  • BM Güvenlik Konseyi bu akşam insani durum konusunda acil toplantı düzenleyecek. Fransa ve İngiltere'nin çağrısıyla yapılacak toplantıdan bağlayıcı bir karar çıkması beklenmiyor.

RUSYA: 2017'DEN ÖNCE BİTECEK

  • Son olarak Rusya'dan, 'Halep'teki durumu yıl sonuna kadar nihayete erdirmek istiyoruz" açıklaması geldi. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, "Bu teröristleri Musul ve Rakka'daki gibi dışarı atmak istiyoruz. Bu, genel bir görev" ifadesini kullandı. (Dış Haberler)