Çipras, Erdoğan'dan randevu istiyor

Atina'da Başbakanlık Sarayı'nda önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanan Aleksis Çipras - Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi için hummalı bir çalışma söz konusu. Ankara ile dirsek temasları gerçekleştiren Atina, iki liderin görüşme tarihini ayarlamak için yoğun çaba sarf ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Duvar'a ulaşan son bilgiler; Çipras - Erdoğan görüşmesinin bu hafta sonundan itibaren “her an” gerçekleşebileceğini gösteriyor. Görüşmede Kıbrıs meselesi ve mülteci konusunun etraflıca biçimde masaya yatırılacağı bekleniyor.

TARAFLAR ARASINDA YUMUŞAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile masaya yatırılması beklenen Kıbrıs sorununa yönelik Atina’dan son saatlerde “yumuşak” mesajlar geliyor. Atina'da ve Lefkoşa’nın güneyindeki kaynaklar; yeni süreçte Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ta belirli bir süreliğine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığını kabul edebileceğini vurguluyor. Bu yöndeki ilk mesajlar Kıbrıs Hükümeti ve Dışişleri Bakanı aracılığı ile geçtiğimiz saatlerde kamuoyu ile paylaşıldı. Atina’nın bu mesajlara ilk tepkisi olumlu yönde.

ERDOĞAN'DAN AÇILIM BEKLENİYOR

Çipras - Erdoğan görüşmesi, tıkanma noktasına gelen Kıbrıs müzakereleri ile özel bir anlam elde etmiş durumda. Atina ve Lefkoşa, Erdoğan’dan gelecek olumlu mesajlar ışığında önümüzdeki haftalarda Kıbrıs’ta olumlu gelişmelerin yaşanabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özellikle güvenlik ve toprak konularında açılımlar bekliyor.

YIL SONUNA KADAR ÇÖZÜM BEKLENTİSİ

Olası Çipras-Erdoğan görüşmesi Kıbrıs Türk tarafının da gündeminde. Mustafa Akıncı liderliği, Rum tarafından pozisyonunu gözden geçirmesi ve bir an evvel “yıl sonuna dek çözüm” perspektifine odaklanmasını arzu ediyor.