Dünya liderlerinden Castro mesajları

Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun hayatını kaybetmesinin ardından liderlerden açıklamalar da gelmeye başladı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba'da komünist devrimin efsanevi lideri Fidel Castro'nun 90 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından dünyadan başsağlığı mesajları yağıyor. Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Castro'yu '20'inci yüzyılın en ikonik şahsiyeti' olarak andı. SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov ise Castro için yayımladığı başsağlığı mesajında, "Fidel'in zamanı dolduğu için çok üzgünüm" dedi.

Liderlerden şu ana dek gelen tepkiler şöyle:

Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto: "Küba devriminin lideri ve 20'inci yüzyılın amblemi Fidel Castro Ruz'un ölümünün ardından matem tutuyorum. Fidel Castro Meksika'nın gerçek bir dostuydu. Saygı, diyalog ve dayanışmaya dayalı ikili ilişkilerin destekçisiydi."


Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro: "Dünyadaki tüm devrimcilere sesleniyorum. Onun mirasını, bağımsızlık, sosyalizm ve vatan sevdasını devam ettirmeliyiz."


Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa: "O harikaydı. Fidel öldü. Çok yaşa Küba! Çok yaşa Latin Amerika!"


Hindistan Başbakanı Narendra Modi: "Fidel Castro 20'inci yüzyılın en ikonik şahsiyetlerinden biriydi. Hindistan, çok iyi bir dostunun yasını tutuyor."


GORBAÇOV: ÇOK ÜZGÜNÜM

Castro'nun eski müttefiki ve SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov ise Castro için yayımladığı başsağlığı mesajında, "Fidel'in zamanı dolduğu için çok üzgünüm" dedi. Gorbaçov'un tam mesajı şöyle:

"Fidel ayağa kalktı ve en sert Amerikan ambargosu karşısında, üzerinde inanılmaz bir baskı varken ülkesini güçlendirdi. Küba'yı bu ambargonun etkisinden kurtarıp bağımsız gelişme yoluna soktu. Onun hakkında çok olumlu görüşlerim var. İyi dost olduk ve son ana kadar da öyle kaldık. Fidel Castro, 20'inci yüzyılda sömürgeci sistemi yıkmak ve işbirliği temelinde ilişkiler geliştirmek için elinden geleni yaptı. Fidel'in zamanı dolduğu için çok üzgünüm. Hafızalarımızda sıradışı bir siyasetçi, sıradışı bir adam ve dostumuz olarak kalacak."


İspanya Dışişleri'nden gönderilen başsağlığı mesajındaysa, "Son derece büyük bir tarihsel önemi olan, ülkesinin evriminde bir dönüm noktası yaratan ve büyük etkisi bölgede hissedilen bir kişiyi kaybettik. İspanyol bir ailenin oğlu olarak, Fidel Castro İspanya'yla güçlü bağlarını sürdürdü" denildi. (Dış Haberler)