Küba yasta: Komünist olmasak da Fidelist'iz!

Kübalılari komünist devrimin lideri Fidel Castro'nun ölümünün ardından endişeli. Havana'da bir muhalif The Guardian'a, "Tabii ki ağlıyorum. Biz Kübalılar komünist olmasak da Fidelist'iz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Efsanevi lider Fidel Castro'nun ölüm haberinin ardından, Küba'da yas ve sessizlik hâkim. Fidel Castro'nun kardeşi ve Devlet Başkanı Raul Castro'nun haberi gece yarısı televizyondan duyurduğu sıralarda, birçok Kübalı uykudaydı. Uyanık olanlar televizyon ve radyolara koştu. Haber beklenmedik değildi gerçi ama, 1960 ve 70'leri görmüş nesil için yine de şok etkisi yarattı.

The Guardian gazetesinin Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı sokak röportajları, Kübalılar arasındaki endişe ve üzüntüyü ortaya koyuyor. 36 yaşındaki Mariana Valdés 'diktatörlüğün ve ifade üzerindeki baskının çökmesini istediğini' saklamasa da, "Tabii ki ağlıyorum. Biz Kübalılar komünist olmasak da Fidelist'iz" diyor.

Devlet destekli konutlara, eğitime ve sağlık sistemine övgüler düzen Leo Rodríguez ise Devrim Meydanı'nda son bir saygı duruşunda bulunmak için yüzbinlerce kişinin toplanacağı öngörüsünde bulundu.

Havanalı Irma Guzman ise endişeli: "Fidel'in ölümü bir belirsizlik dönemi başlatacak. Bugün belki de Küba tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı" dedi. (The Guardian)