Haşdi Şabi oylaması Irak'ı karıştırdı

Irak'ta, Musul harekâtıyla tartışma konusu olan Şii milis gücü Haşdi Şabi bir kez daha ülke gündemine oturdu. Irak meclisi, Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören bir tasarıyı oylayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü tanınmasını öngören tasarı, Irak meclisindeki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlandı. Sünni ve Kürt vekillerin tepki gösterdiği tasarının ülkede yeni bir siyasi krize yol açması bekleniyor.

DOKUNULMAZLIK ÖNERİSİ

Yasa tasarısında, Haşdi Şabi'nin 'emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması, Başbakan Haydar İbadi'ye bağlı silahlı bir kurum olması ve Savunma Bakanlığı tarafından silahlandırılması' öneriliyor. Tasarı, Haşdi Şabi'nin polis ve ordu gibi yasal olarak garanti altına alınıp milislere dokunulmazlık sağlanmasını da öngörülüyor.

KÜRTLER VE SÜNNİLER KARŞI

Irak meclisindeki Sünni vekillerin yasa tasarısını reddederek oturumu boykot etmesi beklenirken, Rudaw'a konuşan Kürt vekil Şakhawan Abdullah da tasarı metninin çok sayıda hata içerdiğini söyledi.

Haşdi Şabi 2014'te, IŞİD'in Irak'ta Musul dahil bir dizi önemli kenti ele geçirmesinin ardından, Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani'nin sivillere yaptığı silahlanma çağrısı üzerine kurulmuştu. Iraklı Sünnilerin bir bölümü, Haşdi Şabi'yi Sünni sivilleri öldürmekle suçluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Haşdi Şabi'nin Musul oeprasyonuna karşı çıkmış, Bağdat yönetimiyse Şii milislerin Musul'un Sünni kent merkezine girmeyeceğini açıklamıştı. (Dış Haberler)

Etiketler Irak Haşdi Şabi