Tayvan'da gündem eşcinsel evliliği

Tayvan'da b yılın sonunda eşçinsel evliliği serbest olabilir. Eğer yasa değişikliği geçerse Tayvan eşçinsel evliliğine izin veren ilk Asya ülkesi olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayvan'da eşcinsel evliliğine izin verecek olan yasal düzenleme ülke içinde bölünmeye sebep oldu. İlk olarak 2013'te teklife sunulmuş olan eşcinsel evliliğine izin veren Medeni Kanun değişikliği tasarısı kabul edilirse, Tayvan eşcinsel evliliğine izin veren ilk Asya ülkesi olacak.

Eşcinsel evliliği 2000'li yılların başından beri Taywvn'ın gündeminde yer alıyor. Üç yıldır mecliste bekleyen yasa teklifi ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı  Tsai Ing-wen tarafından destekleniyor.

Öte yandan ülke içinde eşcinsel evliliğiyle ilgili tartışmalar bitmiyor. Tayvan'da 20 ve 29 yaşları arasındaki genç nüfusun yüzde 80'i tarafından destekleniyor. Dört sene önce genel kamuoyu içinde yapılan bir ankete göre ise halkın yüzde 55'i eşcinsel evliliği desteklerken, yüzde 35'i de karşı çıkıyor.

tayvankarsit Tayvan'da eşcinsel evliliği karşıtlarının çoğunluğunu Hıristiyan nüfus oluşturuyor.

Oy oranlarının birbirine bu kadar yakın olması sokak eylemlerine de yansıyor. Başkent Taipei'de aynı anda hem eşcinsel hakları savunucuları hem de karşıtları eylemleri eylem yapabiliyor. Eşcinsel evliliğini savunanlar bunu bir eşitlik prensibi olarak görürken karşıtları da bunu özellikle Hıristiyanlık inancına aykırı görüyorlar.

(Reuters)