Çipras'a Kıbrıs şantajı

"Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik beşli zirveye sadece garantileri feshetmek için katılırız” diyen Çipras’ın başı kendi hükümetindeki ve Cumhurbaşkanlığı sarayındaki şahinlerle dertte.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre’de tıkanma noktasına gelen Kıbrıs müzakereleri ile ilgili önemli perde arkası notlar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Duvar’a ulaşan son bilgiler, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Kıbrıs meselesi nedeniyle yoğun baskılara maruz kaldığını gösteriyor. Syriza içerisinde milliyetçi PASOK kanadı, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler (ANEL) ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos Çipras’tan Kıbrıs’ta “kararlı” duruş sergilemesini talep ediyor.

'KOALİSYONU YIKARIZ' TEHDİDİ

Son günlerde “Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik beşli zirveye sadece garantileri feshetmek için katılırız” söylemi ile öne çıkan Çipras’ın başı kendi hükümetindeki ve Cumhurbaşkanlığı sarayındaki şahinlerle dertte.  Duvar’a ulaşan son bilgiler geçtiğimiz saatlerde Çipras’ın Kıbrıs müzakereleri nedeniyle bazı önemli şantajlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Bir kaynağa göre, Kıbrıs, müzakerelerinde Türk tarafının Rum tarafına sunduğu noktaları kabul etmeyen Çipras'a koalisyon hükümetini yıkma şantajıyla baskı uygulanmaya çalışılıyor.

TIKANMA ŞAHİNLERİ RAHATLATTI

Bu arada Kıbrıs müzakerelerindeki tıkanma Syriza-Anel hükümeti içerisindeki ‘şahin’ kanadı rahatlattı. Uzun zamandan beri Kıbrıs sorununun çözülmeyeceği mesajını veren bu kesim son saatlerde Kıbrıs’taki tıkanıklık nedeniyle Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

Atina’da tüm baskılara rağmen Çipras’ın ilerki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelme olasılığı hala gündemdeki yerini koruyor.

ERDOĞAN'IN LOZAN ÇIKIŞI

Atina’da son saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Lozan çıkışı ana gündem maddelerinden birine dönüşmüş durumda. Yunanistan, Erdoğan’ın son Lozan çıkışına sert eleştiriler yöneltiyor. İlerki saatlerde gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de Dışişleri kanadından bu konu ile ilgili ilk tepkilerin gelmesi beklenmekte.