Çin'den Türkiye'nin Şanghay Beşlisi üyeliğine yeşil ışık

Çin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'AB yerine Şanghay Beşlisi' önerisine yeşil ışık yaktı. Çin Dışişleri, "Bu konuyu ciddi ciddi değerlendirmeye istekliyiz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AB üyeliğine alternatif olarak gösterdiği Şanghay Beşlisi'nin itici gücü Çin'den yanıt geldi. Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye'nin olası başvurusunu 'değerlendirmeye istekli olduklarını' açıkladı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang Türkiye'yle uzun süredir işbirliği yaptıklarına da dikkat çekerek, "Şanghay İşbirliği Örgütü'nün diğer üyeleriyle birlikte ve yasal çerçevemiz dahilinde, bu konuyu oy birliği gerektiren danışma dahilinde ciddi ciddi değerlendirmeye istekliyiz" dedi. Basın toplantısında konuşan Geng, Çin2in Türkiye'nin işbirliğini güçlendirme niyetine 'çok büyük önem verdiğini' ekledi.

Erdoğan, Semerkant dönüşünde gazetecilere dün yaptığı açıklamada, "Türkiye 'Benim için varsa yoksa AB' dememeli... Kanaatim bu. Mesela, 'Şanghay 5’lisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum. Bunu Sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içinde olanlara da söyledim. Başlangıçta beş ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler dahil oldu... İran da girmek istiyor. Sayın Putin, “Bunu değerlendiriyoruz” gibi bir ifade de kullandı. Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

'Şanghay Beşlisi', 2001'de radikal İslam ve uyuşturucu trafiğine karşı bir bölgesel güvenlik bloku olarak kuruldu. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a üye olarak sonradan Özbekistan katıldı. Moğolistann, Hindistan, İran, Pakistan ve Afganistan örgüte gözlemci üye; Türkiye ve Belarus ise diyalog ortağı. (Dış Haberler)