Yahudi lider: Trump beni de Müslüman yazsın

ABD'de Yahudi toplumuna karşı karalamaları durdurmayı amaçlayan İftira ve İnkârla Mücadele Birliği'nin başkanından Trump'a sert tepki: "Müslümanları fişledikleri gün kendimi Müslüman olarak kaydettiririm."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Müslüman karşıtı açıklamalarıyla tepki çeken müstakbel başkan Donald Trump, ülkenin önde gelen Yahudi kuruluşlarından birini harekete geçirdi. Yahudi toplumuna karşı karalamaları durdurmayı amaçlayan İftira ve İnkârla Mücadele Birliği, Müslümanlarla dayanışmaya hazırlanıyor.

Kuruluşun başkanı Jonathan Greenblatt, Trump'ın ABD'de yaşayan Müslümanları fişleyecek bir veritabanı oluşturma vaadini yerine getirmesi halinde, nüfus kaydını 'Müslüman' olarak değiştireceğini açıkladı. Greenblatt, "Müslümanlar için özel bir sicil sistemi getirdikleri gün, Yahudi inancım, temel Amerikan değerlerine bağlılığım doğrultusunda, kendimi Müslüman olarak kaydettirdiğim gün olur" dedi.

Jonathan Greenblatt. Jonathan Greenblatt.

Greenblatt Yahudilerin yaşadıklarına atıfta bulunarak şöyle devam etti: "Yahudi toplumu olarak turnusol testlerinin nereye vardığını biliyoruz. Biz bunu hatırlıyoruz. Bizim kimliğimizin öne çıkarılması, kaydedilmemiz ve damgalanmamız konusunda acı dolu hatıralarımız var."

Donald Trump kampanya sürecinde Müslümanların ABD'ye girmesini yasaklamayı önermiş ve ülkedeki Müslümanları izleyecek sistemler kuracağını söylemişti.

Trump başkan seçildikten sonra bu sözlerinden geri adım atmış olsa da, CIA başkanlığı, adalet bakanlığı ve ulusal güvenlik danışmanlığı görevlerine ırkçı ve muhafazakâr kimlikleriyle Amerikan siyasetinde tepki çekmiş kişileri seçmesi endişe yaratmış durumda. (Dış Haberler)