Çocuk askerler İngiliz şirketine dava açıyor

Geçmişte Sierra Leone'de savaşmış sonra Irak'a gönderilmiş iki çocuk asker kendilerini göndermiş olan İngiliz şirketine dava açtı. Dava başka mağdurlar için de emsal olabilir

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki eski çocuk asker kendilerini  İngiliz özel güvenlik şirketi Aegis Defence Services'e mektup yazarak dava etmekle tehdit etti. Eski çocuk askerlerin dava gerekçesi Aegis'in kendilerini Irak'ta güvenlik görevlisi olarak işe aldıkları dönemde psikolojilerine zarar vermiş olmaları. Aegis'in Irak savaşı sırasındaki sahibi İngiliz Muhafazakar Parti milletvekilli Nicholas Soames, o dönemde ABD üslerinin güvenliğini sağlamak için yüzlerce milyon dolarlık ihaleler aldı. şirket daha sonra Kanada merkezli GardaWorld tarafından satın alındı.

YEVMİYE GÜNDE 16 DOLAR

Guardian'ın haberine göre O zaman çocuk olan askerler Sierra Leone'deki iç savaş 2002 yılında bittikten yıllar sonra Irak'ta güvenlik görevlisi  olarak işe alındılar. Yaşları küçük olduğu için de günde sadece   16 dolarlık bir yevmiyeyle işe alındılar. Çocukların avukatı olan Rebekah Read  zaten Sierra Leone'de henüz daha 13 yaşındayken travmatize edilmiş olan küçük askerlerin Irak'ta maruz kaldıkları ve şahit oldukları şiddet ortamıyla psikoojilerinin daha da  bozulduğunu söylüyor. Rebekah Read bu ikikişinin Irak'a gönderilmiş çok sayıda eski çocuk asker için emsal dava olabileceğini ifade ediyor. Şirket mektup gönderen iki askerin şirket tarafından akıl sağlığı taramasının yaptırılması ve geçmiş psikolojik hasarı azaltmayı üstlenmiş olması gerekirken firma bu yükümlülüklerini yerine getirmedi.

Aegis şirketi ise Sierraa Leone'de görev yapmış eski askerlerin işe alınmasının gayet normal olduğunu çünkü Avrupalı askerlerin çok daha maliyetli olduğunu savunuyor. içi Partisi milletvekili mecliste Afrika grubu başkanı Chi Onwurah ise "Diğer ülkelerden gelen güvenlik görevlilerine daha az para vermek tamamen ırkçı bir mirastır" diedi.