Trump'ın ilk konuğu!

New York’ta dün ‘önemli’ bir buluşma: Donald Trump, İngiltere'deki ırkçı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKİP) Lideri Nigel Farage'la bir araya geldi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD'nin yeni başkanı Trump'ın seçildikten sonra ilk görüştüğü kişi önceki başkanların aksine İngiltere başbakanı değil sağcı-ırkçı Nigel Farage oldu. ABD'de başkanlık görevine gelenler iki ülke arasında ‘Özel ilişki’ denen gelenek gereğince hep ilk olarak bu ülkenin başbakanları ile görüşmüş, Regan-Thatcher, Büyük Bush-Major, Küçük Bush-Blair ve Obama-Cameron şeklinde gelenek sürmüştü ama bu sefer biraz farklı oldu. Trump'ın İngiltere’de ilk görüştüğü kişi, daha önce seçilen başkanların aksine, ne İngiltere başbakanı oldu ne de muhalefet lideri. Trump, partisinin liderliğinden üç defa istifa edip geri gelen sağcı-ırkçı Nigel Farage ile görüştü. Bu görüşme, İngiltere’de büyük yankı buldu. Muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn bu görüşmeyi değerlendirirken, “Trump’ın artık büyümesi lazım” diyerek tepki gösterdi ve Trump’ın bir işadamı olmaktan çıkıp devlet adamı olmaya çalışması gerektiğini ima etti.

Evrensel gazetesinden Arif Bektaş'ın haberine göre, Farage-Trump görüşmesinin aslında anlaşılır bir yanı da var: İki ülkenin ırkçı iki politikacısı bir araya geldi. İkisinin buluştuğu nokta yabancı düşmanlığıydı. Amerikan devlet politikalarındaki ufak tefek değişiklikler bu sefer biraz daha büyüyeceğe benziyor. Trump, hem İngiltere başbakanı ile bir araya gelmedi hem de seçim meydanlarında söylediklerinin çoğunu savunmaya devam etti.

İLK YILI ÖNEMLİ 

Trump’ın seçilmesinin ardından, özellikle BBC ve SKY gibi medya kuruluşları, eski İngiliz diplomatlarının görüşlerine sıkça başvuruyor. Birçok diplomat ve eski bakan, Trump’ın politikalarının çok fazla karşılık bulmayacağını savunurken, kaygılarını belirtenler de var. Fakat, bazı İngiliz politikacı ve diplomatlar, Trump’ın başkanlıktaki ilk senesinin çok önemli olacağını ve bazı politikalarını değiştirmek için radikal dönüşler yapmak zorunda kalacağını savunuyor. Ayrıca Trump’ın Farage ile ilişkisini çok fazla devam ettiremeyeceği görüşü hakim.