'Trump’ın kazanması erkeklerin zaferi'

Donald Trump’ın seçim zaferi Amerika’daki Müslümanlar’ı şaşırttı mı? Göçmenler, siyahlar neden Trump’a oy verdi? 23 yıldır Amerika’da yaşayan, New York Polis Teşkilatı’nın Müslümanlardan Sorumlu Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım, Duvar'ın sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anketlerin tamamına yakınında Hillary Clinton önde gözükmesine karşın salı günü yapılan seçimle ABD'nin 45'inci başkanının Donald Trump olması tüm dünyada şaşkınlık yarattı. New York Polis Teşkilatı’nın Müslümanlardan Sorumlu Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım'a göre, ekonomik şartlar seçimde önemli rol oynadı. "İnsanlar kiliselerden yardım almaktan, gidip kuyruklarda beklemekten bıktıkları için üretim yapmak, çalışmak istiyorlar" diyen Yıldırım, Duvar'ın sorularına yanıtladı:

New York’taki Müslüman toplumla temasınız nasıl? Sizin için seçim sonucu sürpriz oldu mu?

Sadece Müslümanlarla değil New York’ta 20 yıldır kendi cenaze firmam sayesinde farklı din gruplarıyla yakın temas halindeyim. 10 yıldır da New York Polis Teşkilatı’nda sorumlu koordinatör olarak görev yapıyorum. Doğrudan New York Emniyet Müdürü’ne bağlı çalışıyorum. Müslüman Polisler Derneği’nin de temsilcisiyim. Trump’ın kazanması değil ama böyle bir farkla kazanması benim için sürpriz oldu. Bu aslında erkeklerin zaferi gibi bir şey oldu. Hillary Clinton için ‘ilk kadın başkan’ yakıştırması yapılıyordu, olmadı.

Bunların ne kadar önemi var? Obama da ilk siyah Başkan’dı, ne oldu peki?

Obama’nın seçilmesi, Afrika kökenli Amerikan vatandaşları için önemliydi. Yıllarca baskı, zulüm görmüş bu insanlar kendi ırklarından birini orada görmek istedikleri için seçildi Obama. ABD’de başkan olmak demek, herşeyi yapacağım demek değildir.

Demek ki hiçbir şey göründüğü gibi değil. Peki Trump klasik bir Cumhuriyetçi mi?

Kesinlikle değil! Tamamen sistemin dışında biri. Söylemleri, profili çok farklı. Amerikan milliyetçilerine duymak istediklerini söyleyen bir adam Trump. Yanında çok fazla insan yoktu. Şimdi kuracağı ekip önemli.

EKONOMİK KRİZ YAŞANIYOR

Nasıl oldu da göçmenlerden bile oy alabildi?

Amerika belki tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşıyor. Michigan eyaletinin en büyük şehri Detroit. ‘Dünyanın Otomobil Başkenti’ olarak bilinen bu kentte şu an araba üretilemiyor. İş yok, gelecek güvencesi yok. Görünmeyen bu kriz zaman zaman sokağa taşıyor. Trump’ın söylemleri içinde ‘çalışan, vergisini veren’ insanlara karşı bir tavır yok. 'Burada legal olarak çalışanlarla bir derdim yok, sıkıntım kaçak olarak gelenlerle ve bu işleri bir an önce düzeltmemiz gerekiyor' diyor. İnsanlar kiliselerden yardım almaktan, gidip kuyruklarda beklemekten bıktıkları için üretim yapmak, çalışmak istiyorlar.

Trump’ın Müslümanlar’a ettiği sözlerin, kadın düşmanı olmasının ve daha bir çok kötü özelliğinin Amerikalılar için önemi yok mu yani?

Tabii ki bazı değerlere çok aşırı saldıran biri Trump. Irkçı söylemleri nefret suçlarını arttırdı. Çok insan zarar gördü seçim sürecinde. Bir imam vuruldu burada sokak ortasında New York’ta, bir İspanyol tarafından. Bir Müslüman kadın öldürüldü komşusu tarafından. Camilere saldırıldı, dövülenler oldu. Müslüman toplumu olarak bu söylemlerinden rahatsızlığımızı iletmek üzere yardımcılarından biriyle görüştük. 'Bunların farkındayız, kendisine ilettik' dediler. Duygusal davranmadan kendisini iyi izah ederse Amerika ile ilgili ciddi değişiklikler olacağına inanıyorum.

SANDERS DAHA FAZLA HAK EDİYORDU

Amerika sanki ilk kadın başkanını seçecek gibi görünüyordu...

Öyle bir algı yaratıldı evet. Bir ara ben bile acaba 'Hillary mi gelecek' diye şüpheye düştüm. Medyanın tutumu, kampanyalar, her yerde Hillary Clinton propagandası yapıldı. Medya tek taraflı yayın yaptı. Çalışma arkadaşım seçim sonucunu şöyle yorumladı: Amerikalılar bu algı operasyonuna rağmen bir şeyleri değiştirebileceklerini gösterdiler. Bence Bernie Sanders, Clinton’dan daha fazla hak ediyordu adaylığı. Hitabı, vaatleri çok daha anlamlıydı ancak, burada sistem çok farklı. Yüzde 20 barajı gibi bir barajı aşamayınca bir şey ifade etmiyor.

TOPLUM VAATLERİNE İNANDI

Geçen yıllarda polis tarafından vurulan siyahlar ve sokak gösterilerine sahne oldu Amerika. Peki siyahlar neden oy verdi Trump’a?

ABD, 50 tane devletten oluşuyor. Seçtiğin kişiyi Federal devlete başkan olarak gönderiyorsun. O eyaletlerin ne durumda olduğunu kimse bilmiyor. İnsanlar çok yoksullar, gelir uçurumu çok derin, ciddi bir ekonomik kriz var. Üretim yapılmıyor hiçbir yerde. İnsanların iş imkânları yok. Michigan eyaletindeki Amerikalı, Ohio eyaletindeki adam ‘bana iş verin’ diyor. Siyahı da, kaçağı da göçmeni de Trump’ın bu söylemlerine inandığı için oy verdi. Missouri eyaletinde bulunan Ferguson kasabasındaki'daki o olayların o kadar büyümesinin temelinde de büyük ekonomik sıkıntılar yatıyor bence. Bir de şöyle bir durum var, suçu mahkeme tarafından kabul edilmiş bir kişi bazı eyaletlerde oy kullanamıyor.

REAGAN'DAN SONRAKİ İKİNCİ ŞÖHRET BAŞKAN

Trump zengin ve ünlü olduğu için avantajlı mıydı?

Zengin olduğu için avantajlı mıydı bilemem ama medyatik bir yüzü var, çok hayranı var Trump’ın. ‘The Apprentice’ adlı şovu yıllardır yayınlanıyordu televizyonlarda. Donal Trump’a çırak buluyorlar ve Trump onlarla çalışıyor, böyle bir program. Yani Donald Trump tam bir televizyon yıldızı. Reagan’dan sonra ikinci yıldız, şöhret başkanı Amerika’nın.

GÜLEN, CLİNTON'U MU DESTEKLEDİ?

Gülen cemaatinin Hillary Clinton’un seçim kampanyasına yardım ettiği haberleri yansıdı basına. Clinton ile cemaatin yakın olduğu doğru mu?

ABD kanunlarına göre herkes veya kuruluş belli para yardımı yapabilir seçim kampanyasına ve şeffaf olduğu için kimse bununla ilgilenmez. Aslında burada geçerli olan şudur, ödediğin para kadar konuşursun, yani fikir özgürlüğün olur. Freedom of speech, how much you pay for it!

erhanyildirim3

Türkiye için nasıl olur?

15 Temmuz’dan sonra Trump, ‘Türkiye’nin yanında olduğuna, Tayyip Erdoğan’ın darbe sonrası insanları sokağa çıkartarak mücadele etmesinin ne kadar önemli olduğuna’ dair mesaj yayınlamıştı. Ben çok daha iyi olduğunu düşünüyorum.

EN ÇOK ORTADOĞU ETKİLENİR

Umutlu musunuz Trump’ın başkanlığından?

Bence iyi olacak. Bugün Putin bile arayıp tebrik ediyorsa önemli diye düşünüyorum. Belki artık Amerikalılar da soğuk savaş yerine sıcak temas görmek istiyorlar. İlk açıklamasına bakılırsa ‘herkesin başkanı olacağım’ demesi biraz sakinleştiğini gösteriyor sanki. O eski söylemlerine son verdiğini ümit ediyorum ve tüm Amerika’ya hayırlı olmasını diliyorum. ABD Başkanı’nın yaptıklarının, yapacaklarının, burada Amerika’ya belki çok büyük etkisi olmaz ama Ortadoğu’ya olur, Aylan Bebek’e büyük zararı olur. Artık savaşlar bitsin istiyoruz.