Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: Türkiye fırtınalı ve tehlikeli bir süreçten geçiyor

Almanya Meclisi'nde Türkiye ile ilişkiler tartışıldı. Düzenlenen oturumda Dışişleri Bakanı Steinmeier, iyi ilişkileri sürdürmek istediklerinin belirtse de, gelişmelerin farklı yönde ilerlediğini belirtti. Muhalefet ise, mülteci anlaşmasının iptal edilmesini ve Türkiye'ye silah satışının durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman Federal Meclisi'nde, "Türkiye'deki güncel durum" başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturumda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan önlemler, basın ve ifade özgürlüğü ve HDP’ye yönelik operasyon değerlendirildi. Oturumda konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürmek istediklerini fakat durumun farklı bir yöne evrildiğini söyledi.

'TÜRKİYE'NİN SUÇLAMALARINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ'

Steinmeier, Türkiye’de iç gerilimin sürdüğünü ve sığınmacı krizi ile Türkiye'nin sınırlarda son dönemin en önemli sorunlarının yaşandığını belirtti. Steinmeier, Türkiye’nin fırtınalı ve tehlikeli bir süreçten geçtiğini söyledi.

Türkiye'den yapılan, PKK'ye destek verildiği suçlamaları anlamakta güçlük çektiğini dile getiren Steinmeier, Almanya’nın bütün "terör örgütlerini" dikkatle takip ettiğini kaydetti.

'HANGİ YÖNE GİDECEĞİNE TÜRKİYE KENDİSİ KARAR VERİR'

Steinmeier, "Bizim bu yol ayrımında önemli bir mesaj vermemiz gerekiyor. Biz Türkiye ile AB arasındaki bağın sürmesini istiyoruz. Ancak, Türkiye’nin hangi yöne gideceğine karar verme yetkisi Türkiye’nin kendisinde bulunuyor” dedi.

Almanya’nın Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürmek istediğine dikkat çeken Steinmeier, ancak durumun farklı bir yöne evrildiğinin altını çizdi. Türkiye ile iş birliğinin devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier, bunun Türkiye’deki sivil toplum ve demokrasi açısından gerekli olduğunu söyledi.

'ÜYELİK GÖRÜŞMELERİNİ DURDURMAK ZORUNDA KALABİLİRİZ'

Sol Parti adına konuşan Dietmar Bartsch, Alman hükümetin Türkiye politikası eleştirdi. Darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler, muhalefete yönelik tutuma dikkat çeken Bartsch, "Türkiye ile yapılan, insan onuruyla bağdaşmayan sığınmacı anlaşmasını bitirin" diyerek hükümete çağrı yaptı.

CDU/CSU adına konuşan Franz Josef Jung, Steinmeier’in ilişkilerin sürmesi yönündeki görüşlerine destek vermekle birlikte, Türkiye’deki durumun düzelmemesi halinde Almanya’nın AB üyelik görüşmelerini durdurmak ve NATO üyeliğini askıya almak zorunda kalacağını söyledi.

'TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞINI DURDURUN'

Yeşiller Partisi adına konuşan Claudia Roth, 15 Temmuz sonrası yaşananların karşı darbe olduğunu savunarak, Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep etti.

Sol Parti adına konuşan Sevim Dağdelen de Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını isterken, CDU adına söz alan Günther Krichbaum ise idam cezasını geri getirmeyi tartışan bir Türkiye ile AB üyeliğini görüşmenin anlamı olmadığını söyledi.

'TÜRKİYE KÜRTLERİ SIĞINMACI YAPTI'

CDU/CSU grubu adına konuşan Hans Peter Uhl de, Türkiye’deki gelişmeleri eleştirdi ve geri kabul anlaşması çerçevesinde, AB tarafından yapılması öngörülen mali yardımların durdurulmasını istedi. Uhl, “Sığınmacılar açısından transit ülke olan Türkiye, kendisi bizzat Kürtlerin sığınmacı olmasına yol açar duruma gelmiştir” diye konuştu. (ALMANYA/DHA)