Kıbrıs'ta toprak pazarlığı

Kıbrıs müzakereleri İsviçre'de başladı. Görüşmelerin ilk safhasında adanın iki tarafında da umut bir bekleyiş hâkim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Kıbrıs, dünyada uzun zamandır süregelen çatışmalara barışçıl yoldan müzakerelerle çözüm bulunacağına dair insanlara muazzam umut veriyor." Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, dün İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde dile getirdiği bu sözlerle Kıbrıs’ın umuda yolculuğu başlamış oldu.

Pazartesi günü başlayan ve Cuma gününe kadar sürmesi planlanan İsviçre Zirvesi'nde, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprak meselesini masaya yatıracaklar. Bu müzakerelerde, çözüm durumda Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafına iade edeceği toprak miktarı konusunda ve şu ana dek kapanmamış müzakere başlıkları ile ilgili anlaşmaya varılması için çaba sarf edilecek.

Dün, müzakereler öncesinde basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Mount Pelerin’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, İsviçre hükümetine ev sahipliği için teşekkür etti. Ban, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis'e adada çözüm için verdikleri çabadan dolayı övgüde bulunarak, "Son 18 ayda iki liderin yürüttüğü süreçte önemli aşama kaydedildi." dedi.

Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye medyasına yansıyan bilgilere göre Ban Ki-moon, Kıbrıs sorununda hala çözüm bekleyen hassas ve önemli konular olduğuna dikkat çekerek, "Her iki liderin de güçlü taahhüt ve kararlılıkla bu konuları çözmek için burada olduklarını biliyorum. İki lider de müzakerelerde kritik bir noktaya geldiler" ifadesini kullandı. Ban Ki-moon, Kıbrıs'ta her iki toplumun da beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizdi.

İHTİYATLI İYİMSERLİK

İsviçre Zirvesi'nin ilk safhalarında Kıbrıs'ın her iki yakasında da umutlu bir bekleyiş hakim. Kıbrıs Rum tarafın ihtiyatlı bir iyimserlikle çözüm için özellikle Türkiye’den gelecek olumlu mesajları bekliyor. Rum tarafı toprak ve garantiler meselesinde Türkiye’den olumlu adımlar atmasını bekliyor.

İhtiyatlı iyimserlik havası Yeşil Hattın kuzeyinde de hakim. Cumhurbaşkanı Akıncı adadan ayrılmadan önce, Rum tarafının ev ödevlerini yerine getirmesi durumunda çözümün önümüzdeki haftalar içerisinde mümkün olduğunu vurguladı. Akıncı ayrıca, dönüşümlü başkanlık, garantiler ve toprak konusunda Rum tarafından, Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerine önem göstermesini talep etti.

'TÜRKİYE'NİN ADIMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK'

Yeşil Hattın her iki yakasındaki umutlu bekleyişi irdeleyen Kathimerini Gazetesi Genel Müdürü ve deneyimli Rum gazeteci Andreas Paraschos Kıbrıs sorununun çözümünün bölgesel konjonktüre bağlı olduğunu vurguluyor. Paraschos’a göre bu noktada Türkiye’nin atacağı adımlar belirleyici olacak. İç siyaset sahnesinde büyük sorunlarla burun buruna olan ve dış politikada birçok cephede ‘savaşan’ Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hamleleri bu dönem gündemine alır mı? Paraschos’a göre an itibariyle Kıbrıs’ta bu soru dillendirilmekte.