ABD seçimleri hakkında bilmeniz gereken beş şey

ABD'de beklenen gün geldi, milyonlarca Amerikalı Demokrat Clinton'la Cumhuriyetçi Trump arasında tercih yapmak için sandığa gitmeye başladı. Peki sonuçlar ne zaman açıklanacak, ABD başkanını nasıl seçecek?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD, son yılların en ‘tuhaf’ başkanlık seçimlerinden birine sahne oluyor. Bir tarafta, halkın yıllardır tanıdığı ve pek de güvenmediği Demokrat Hillary Clinton var. Diğer taraftaysa ırkçı ve kadın düşmanı açıklamalarıyla sadece iç kamuoyunu değil, dış politika konusundaki yüzeysel yaklaşımlarıyla tüm dünyayı endişelendiren Cumhuriyetçi Donald Trump var. Peki bu gece seçimleri izlerken nelere dikkat etmeli?

1- SONUÇLAR NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Erken oylama yapılan bir dizi noktanın dışında, sandıklar ABD’nin doğusundaki eyaletlerde açılmaya başladı. Saat farkı nedeniyle sandıkların açılış ve kapanış saatleri eyaletlerde değişiklik gösteriyor.

ABD bunları da oyluyor: Ölüm, marijuana, prezervatifABD bunları da oyluyor: Ölüm, marijuana, prezervatif

Kazananın, Türkiye saatiyle yarın sabah 06.00 civarında netleşmesi bekleniyor. Ancak Donald Trump’ın kaybetmesi halinde sonuçları tanımayabileceği yönündeki açıklaması nedeniyle tartışmalar gün boyu sürebilir; hatta yatın, bugünden daha heyecanlı olabilir.

2- SON ANKETLER NE DİYOR?

2012 seçimlerinde 50 eyaletteki sonuçları tahmin etmesiyle tanınan Amerikalı istatistikçi Nate Silver’ın son tahmini şöyle: Clinton’ın kazanma ihtimali yüzde 71.6. Silver Pazar günü bu ihtimal için yüzde 65 oran vermişti. CNN dahil bir kuruluşun anketlerine göreyse, Clinton halk oylamasında yaklaşık dört puan önde seyrediyor.

3- ‘EKİM SÜRPRİZİ’ YAŞANDI MI?

Her dört yılda bir kasım ayının ikinci Salı gününde düzenlenen ABD başkanlık seçimlerinde, oylamanın hemen öncesinde yaşanan ve sonuçları etkilediği düşünülen ‘beklenmedik’ gelişmeler ‘Ekim sürprizi’ olarak adlandırılıyor. Bu seçimlerde Trump hakkında art arda ortaya atılan cinsel taciz iddialarının ‘Ekim sürprizi’ olduğu yorumu yapılmıştı.

Ancak asıl sürpriz, FBI’dan geldi. FBI seçimlere bir hafta kala, Clinton’ın dışişleri bakanlığı döneminde resmi yazışmalarını korunaklı resmi e-posta hesabından değil de şahsi hesabından yaptığına ilişkin soruşturmayı ikinci kez aklandı. Demokrat aday önceki gün ‘aklandı’ ama partisi FBI’ı seçimlere müdahale etmekle suçladı. Trump cephesi de memnun değil; zira Cumhuriyetçiler de FBI’ı Clinton’ı son anda haksız yere aklayarak müdahale etmekle suçluyor.

4- KARMAŞIK SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

ABD’de halk doğrudan adaylara oy vermek yerine, oy verme haklarını 538 kişilik ‘Seçici Kurul’a delege ediyor. Her eyaletin belirli sayıda delegesi var; bir eyalette en çok oyu alan aday, o eyaletteki delegelerin hepsini kazanıyor. 538 delegenin yarısından bir fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday seçimi kazanmış sayılıyor.

ABD seçimleri: Sihirli sayı 270ABD seçimleri: Sihirli sayı 270

5- HANGİ EYALETLERE DİKKAT ETMELİ?

ABD’deki her seçimde, ‘salıncak eyaletler’ adı verilen eyaletler sonuçları değiştiriyor. Bu seçimlerde özellikle merak edilen eyaletler ve delege sayıları şöyle: Florida (29), Pennsylvania (20), Ohio (18), Georgia (16), Michigan (16), Kuzey Carolina (15), Virginia (13), Arizona (11). (Dış Haberler)

'Gerçek' Hillary Clinton kim?'Gerçek' Hillary Clinton kim?

İflası bile servete çeviren kadın düşmanıİflası bile servete çeviren kadın düşmanı

Hangisi gelirse Türkiye nasıl etkilenecek?Hangisi gelirse Türkiye nasıl etkilenecek?

ABD başkan adaylarının dış politika yaklaşımlarıABD başkan adaylarının dış politika yaklaşımları