AB Komisyonu Başkan Juncker: Tehditlere duyarsızız

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını not etmekten üzüntü duyduğunu beyan etti. Juncker, Türk vatandaşları, "Avrupa’da serbest dolaşım hakkı elde edemezse bu Türkiye’nin hatası olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika’da yayımlanan Le Soir gazetesine mülakat veren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ankara’dan gelen ‘vize muafiyetinin sağlanmaması halinde mülteci anlaşmasının sonlandırılacağı’ mesajlarına ilişkin yorum yaptı. Juncker, tehditlere duyarsız olduğunu söyleyerek Türk vatandaşları, "Avrupa’da serbest dolaşım hakkı elde edemezse bu Türkiye’nin hatası olacak" dedi.

Juncker, Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesine bir demeç verdi. Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre Juncker, Türkiye önceden belirlenmiş şartları karşılamazsa vize konusunda ilerleme sağlanamayacağını belirtti. Jean Claude Juncker, kendisinin sürecin ilerlemesinden yana olduğunu vurgulayaraksöz konusu olanın sadece Recep Tayyip Erdoğan değil, Türk vatandaşlarının olduğunu hatırlattı ve "Eğer eninde sonunda Avrupa’da serbestçe dolaşma hakkı elde etmezlerse bu Türkiye’nin hatası olacak” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili de görüş beyan etti. Juncker, “Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını not etmekten üzüntü duyuyorum. Türkiye’den uzaklaşan Avrupa değil” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminde halkın askerlere direnmesini överek, ‘Büyük bir demokratik hareket’ yorumu yapan Juncker, “Silahlı ayaklanma sonrasının yönetimi beni düşündürüyor. Türk yönetimi aşırı biçimde tepki veriyor” ifadelerini kullandı.

SON BİR ŞANS MÜMKÜN MÜ?

Türkiye ile AB arasında vize muafiyetinin sağlanması konusundaki tıkanıklığın nasıl aşılacağı sorusuna henüz bir cevap yok Hürriyet gazetesinin haberine göre AB’nin özellikle terörle mücadele yasası konusundaki taleplerine Ankara, ‘vize muafiyetini verin, istediğiniz değişiklikleri konjonktür müsait olduğunda yaparız’ diye özetlenebilecek bir yaklaşımla yanıt veriyor.

Krizi çözebilmek için AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın kısa vadede Türkiye’ye ‘son şans’ ziyareti yapmak istediğine dair kulis bilgileri paylaşılıyor. AB’nin vize serbestisi için 72 talebinden karşılayamadığı kriter sayısını altıya kadar düşürdü. Öte yandan,  terörle mücadele yasasıyla ilgili talep, süreç önündeki en büyük engel olarak görülüyor.